Auguszta napja van. | 2024.03.29

Uniós főtanácsnok: nem felel meg a követelményeknek a lengyel legfelsőbb bírósági fegyelmi kamara

2019-06-27 13:42:00

Nem felel meg a lengyel igazságügyi reformok keretében létrehozott legfelsőbb bírósági fegyelmi kamara az európai uniós jog szerinti függetlenségi követelményeknek - foglalt állást csütörtökön az Európai Bíróság illetékes főtanácsnoka.

    Indítványában Evgeni Tancsev főtanácsnok aláhúzta, hogy a vonatkozó szabályozás nem áll összhangban az igazságszolgáltatás függetlenségéről szóló kívánalmakkal.
    A kamara tagjait a parlamenti többség által megválasztott országos igazságszolgáltatási tanács választja ki, ami a csütörtöki luxembourgi állásfoglalás szerint meglehetősen problémás a testület autonóm működése szempontjából.
    A varsói kormány szóvivője elutasította az érvelést, mondván, az előírások teljes mértékben megfelelnek a nemzetközi sztenderdeknek, több más európai országban is hasonló rendszer működik.
    A főtanácsnok feladata, hogy pártatlanul, függetlenül eljárva javaslatot terjesszen a bíróság elé a rábízott ügy jogi megoldására. Véleménye nem köti a bírákat, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.
    Ítélet a következő hónapokban várható.
    Az Európai Bizottság áprilisban kötelezettségszegési eljárást indított az új lengyel bírósági fegyelmi kamarák ügyében, rámutatva, a szabályok nem tartalmaznak megfelelő garanciákat, hogy megóvják a bírákat a politikai befolyástól, valamint nem állnak összhangban a közösségi jog előírásaival.
    A testület az igazságügyi dolgozók által elkövetett, a szolgálati erkölcsöt vagy a törvényt sértő kihágásokkal foglalkozik, függetlenül az esetleg párhuzamosan zajló büntetőügyi eljárásoktól. Varsó közlése szerint a cél az eddig nem megfelelően kezelt, régóta meglévő "kóros jelenségek" leküzdése az ágazatban.
    Az utóbbi években sok bírálat érte a lengyel kormányt, főként amiatt, hogy - a bírálók szerint - csorbítani kívánja az igazságszolgáltatás függetlenségét.