Auguszta napja van. | 2024.03.29

Meghosszabbíthatják a banki adategyeztetés határidejét

2019-06-25 07:56:12

Az Országgyűlés ma tárgyalja az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek 2017-es és 2018-as tevékenységéről szóló beszámolókat, és várhatóan több hónappal meghosszabbítja a banki adategyeztetés határidejét. 

    A parlament aktuális ülésének második, befejező napja reggel 9 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt szavazások követik. 
    Az Országgyűlés hétfőn úgy határozott, hogy a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvénymódosítási javaslatot házszabálytól eltérve tárgyalja, így arról már a nap folyamán szavazhatnak. A javaslat indoklása szerint a Magyar Bankszövetség jelezte, hogy az ügyfelek egy részénél nem zárul le az átvilágítás a június 26-i határidőig. A törvényjavaslat célja, hogy kellő időt biztosítson az eljárások lefolytatására, megakadályozva ezzel, hogy a banki tranzakciók június 26. után több mint egymillió ügyfél esetén bármilyen akadályba ütközzenek.
    A képviselők emellett döntenek a kormány vagyongazdálkodást érintő és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokkal összefüggő javaslatcsomagjáról, továbbá a kabinet közszolgálati tárgyú előterjesztéséről is.  
    A határozathozatalok után három indítványról tartanak általános vitát. A Ház tagjai ekkor foglalhatnak állást az ombudsman elmúlt kétéves munkájáról.