Csongor napja van. | 2024.04.16

A minszki esemény számokban

2019-06-24 11:29:06

Több mint 18 ezer akkreditált személy vesz részt a vasárnapig tartó minszki Európa Játékokon, melyen 15 sportág 23 szakágában és összesen 200 versenyszámában 50 ország 3667 sportolója, köztük 121 magyar verseng.

    Két sportágban, férfi ökölvívásban és cselgáncsban az EJ egyben Európa-bajnokság is, nyolc sportág esetében pedig - íjászatban, tollaslabdában, atlétikában, sportlövészetben, karatéban, kerékpárban, cselgáncsban és asztaliteniszben - a versenyek részei a jövő évi, tokiói olimpia kvalifikációs sorozatának. A magyarok egyedül strandlabdarúgásban nem érdekeltek a fehérorosz fővárosban.
    A szervezők közlése szerint az eseményről közel ezer újságíró, fotós, televíziós és rádiós szakember tudósít, a legnagyobb létszámban az AFP francia, a Reuters brit és a TASZSZ orosz hírügynökség van jelen, de a BBC is népes csapattal érkezett Minszkbe.
    A multisport-eseményen 106 ország képviseletében 8700 önkéntes dolgozik, közel háromszoros volt a túljelentkezés, 24 168-an szerettek volna segítőként részesei lenni a történéseknek. Még Argentínából is érkezett önkéntes, a csapat legidősebb tagja pedig egy 81 éves brit hölgy, aki korábban újságíróként dolgozott, így nem csoda, hogy a Dinamo Stadionban működő fő médiaközpontban kapott feladatot.
    A jegyértékesítés egyébként tavaly decemberben kezdődött, a versenyekre 2 és 20 euró közötti áron, a megnyitóra és a záróünnepségre pedig 30 és 123 eurónak megfelelő fehérorosz rubelért lehet, illetve lehetett bejutni. A péntek esti megnyitón telt ház volt, a versenyhelyszínekről ez egyelőre nem mondható el, de azért vannak nézők szép számmal, s a hangulatra sem lehet panasz.