Gedeon napja van. | 2024.03.28

Soltész: az egyházak közösséget szolgálnak és közösséget teremtenek

2019-06-22 16:18:00

Az egyházak hitéleti, szakrális tanításon túl óvodák, iskolák fenntartásán keresztül keresztény hitre, hazafiasságra nevelik gyermekeinket, gondozzák időseinket, erősítik közösségeinket - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Pécsen szombaton.

    Soltész Miklós a pécsi székesegyház előtti, a nemrég hatszázmillió forintos kormányzati támogatással felújított Dóm tér átadásán kiemelte: az egyházak, azon belül a katolikus egyház közösséget teremt és a közösséget szolgálja.
    A harc és a küzdelem szolgálja a hit és a közösségek megőrzését és erősítését, az emberek segítését - mondta az államtitkár arra utalva, hogy az elmúlt évtizedek pécsi fejlesztései olykor harcok és küzdelmek árán jöhetett létre.
    II. János Pál pápa szavait idézve arról beszélt, Magyarországon az egyház nem egyszer harcra kényszerült az elmúlt évszázadokban és a szocializmus évei alatt azért, hogy az evangélium tanításai szerint élhessenek az emberek. Utalt rá: ehhez a harchoz ma a kormány segítséget, eszközt nyújt, de a megvalósítás az egyházak feladata.
    Udvardy György pécsi megyéspüspök beszédében felidézte: a székesegyház előtti teret 1891-ben építették, jelentősebb felújítására csak egy alkalommal volt példa története során. A mostani fejlesztés szerinte a jövőben mind a hívőket, mind a Pécsre érkező turistákat is szolgálni fogja, az a "befogadás tere" lesz.
    Páva Zsolt (Fidesz-KDNP), a baranyai megyeszékhely polgármestere elmondta: Pécs szerencsés abban a tekintetben, hogy a város székesegyháza olyan magával ragadó teret mondhat magáénak, mint egyes itáliai városokban. Hozzátette: a területen elvégzett burkolatcsere emeli Pécs turisztikai vonzerejét és a közösséget is szolgálja.
    Hoppál Péter (Fidesz-KDNP) pécsi országgyűlési képviselő arról szólt, hogy a küllemében méltó teret azok az emberek, lelkek töltik meg igazi tartalommal, akik használják. Reményét fejezte ki, hogy a következő évtizedekben, évszázadokban mind a térre érkező hívők, mind a világi tömegek megteremtik ezt a tartalmi egységet.
    Az ünnepi szentmisét követően tartott átadóünnepségen Udvardy György pécsi megyéspüspök szentelte fel a több mint 4 ezer négyzetméteres Dóm teret, amelyen az elmúlt hónapokban teljes burkolatcserét hajtottak végre, két új ivókutat építettek rá, és megoldották a terület vízelvezetését is.