Gedeon napja van. | 2024.03.28

Róma nem kér alamizsnát Brüsszeltől

2019-06-21 16:16:00

Nagyon nehéznek és összetettnek nevezte az Európai Bizottsággal való egyeztetést a Rómával szemben tervezett túlzottdeficit-eljárás miatt Giuseppe Conte olasz miniszterelnök brüsszeli sajtótájékoztatóján pénteken, miközben Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes Rómából üzente, hogy a római kormány nem módosítja eddigi költségvetését. 

    Giuseppe Conte kijelentette, hogy Olaszországnak nem kell "bocsánatot kérnie" az államadóssági helyzete, valamint az Öt Csillag Mozgalom (M5S) - Liga kormány költségvetési intézkedései miatt sem. 
    Az olasz miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Olaszország nem alamizsnát vár Brüsszeltől "kezében kalapot tartva". Hozzátette, hogy a római kormánynak az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárást bejelentésére írt válaszlevele nem kibúvót keres az európai szabályok alól: a levélnek más az üzenete, arra a kérdésre keres választ, hogy "mindannyian valóban Európa-pártiak vagyunk-e? Ha igen, akkor meg kell erősítenünk az európai épületet, ha nem akarjuk, hogy (Európa) tönkremenjen, üljetek le velünk és együtt gondolkozzunk a javításán" - jelentette ki az olasz kormányfő. 
    Giuseppe Conte elismerte, hogy a római kormány és az Európai Bizottság közti egyeztetés nagyon nehéz és összetett. Véleménye szerint, a helyzet rosszabb mint tavaly ősszel volt, amikor az Európai Bizottság szintén kötelezettség-szegési eljárással fenyegette Rómát a túlzott hiánycél miatt, amelyet a Conte-kormány legelső költségvetési csomagjában megjelölt.       
    Az olasz miniszterelnök megjegyezte, hogy az olasz költségvetés "valós számait" a római kormány jobban ismeri Brüsszelnél. Arra utalt, hogy Róma szerint az olasz költségvetési helyzet sokkal jobb az Európai Bizottság jelentéseiben szereplő adatokhoz képest. 
    Olasz sajtóértesülések szerint Giuseppe Conte éjszakába nyúló, informális egyeztetést folytatott Angela Merkel német kancellárral, Emmanuel Macron francia elnökkel és Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnökkel. 
    Ezzel egy időben Matteo Salvini a Liga olasz kormánypárt vezetője kijelentette, hogy a római kormány nem készül módosítani költségvetési csomagját. A miniszterelnök-helyettes Salvini hozzátette, hogy első számú köktségvetési célnak az olasz adóreformot tartja, az egykulcsos adó (flat tax) bevezetésével. Ehhez legalább 10 milliárd euróra, de lehet, hogy 15-re is szükség van - mondta Matteo Salvini.