József napja van. | 2024.03.19

Órákon belül ismét őrizetbe vették Franciaországban az ETA egykori vezetőjét

2019-06-20 08:00:00

Ismét őrizetbe vették szerda este Párizsban a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szeparatista szervezet egykori vezetőjét, akinek szabadlábra helyezését egészségi okok miatt néhány órával korábban elrendelte a francia igazságszolgáltatás.

    A távollétében kétszer is elítélt Jose Antonio Urrutikoetxea Bengoetxeát - akit május közepén tartóztattak le Franciaországban - Spanyolország kiadatási kérelme miatt tartóztatta le újból a párizsi ügyészség. 
    A 2018-ban megszűnt ETA Josu Ternera néven ismert egykori politikai vezetőjének szabadon engedését délelőtt rendelte el a párizsi fellebbviteli bíróság, amely kimondta, hogy a volt terrorista visszakaphatja az útlevelét, de nem hagyhatja el Franciaországot, rendőri felügyelet marad, hetente egyszer meg kell jelennie a kijelölt rendőrőrsön.
    Ternerának a bírósági döntést követően azonban nem is volt ideje elhagyni a párizsi La Santé börtönt, ahol ismét előzetes letartóztatásba helyezték. A fellebbviteli bíróságnak 48 óra áll rendelkezésre, hogy megerősítse a szabadon engedésről szóló döntést, vagy a kiadatási kérelem elbírálásig visszaküldje a börtönbe a volt terroristát.   
    Ügyvédjei, Laure Heinich-Luijer és Laurent Pasquet Marinacce szerint Ternera előzetes letartóztatása az újabb ítéletek meghozataláig nem egyeztethető össze az egészségi állapotával. A spanyol sajtó úgy értesült, hogy a 68 éves volt szakadár rákbetegségben szenved.
    Ternerát május 16-án fogták el a francia Alpokban, Sallanches településen a spanyol és a francia biztonsági erők közös műveletében 16 évi bujkálást követően. A férfit akkor vették őrizetbe egy francia kórház parkolójában, amikor éppen kezelésre ment.
    A spanyol hatóságok azzal vádolják, hogy részt vett a baszk szeparatista szervezet egy 1987-es támadásában a spanyol csendőrség egyik zaragozai kaszárnyája ellen. A robbantásos merényletben tizenegy embert gyilkoltak meg. A férfi emiatt 2002 óta nemzetközi körözés alatt állt.
    A Spanyolországtól független, szocialista baszk állam megteremtésért több mint negyven évig véres merényletekkel harcoló szervezet számlájára mintegy 850 gyilkosságot írnak, amelyből több mint 300 mindmáig felderítetlen. Célpontjai elsősorban rendőrök, politikusok, bírók, vállalkozók, újságírók voltak, a merényletek sok civil áldozatot követeltek. A terrorszervezet utolsó halálos áldozata egy francia rendőr volt 2010-ben.
    Az ETA 2011-ben jelentette be, hogy felhagy a fegyveres harccal. Josu Ternera olvasta fel 2018 májusában a Baszk Haza és Szabadság feloszlatásáról szóló hivatalos közleményt. A "baszk néphez" intézett nyilatkozatban elhangzott, hogy az ETA lezárja minden politikai tevékenységét. Korábban Ternerát tekintették a gépkocsikba rejtett pokolgépes merényletek fő kitervelőjének, valamint az ETA legvéresebb, francia tagokból álló kommandója létrehozójának.
    Consuelo Ordónez, a baszkföldi terrorizmus áldozatai kollektívájának elnöke elmondta: szeretné, ha a volt terroristát kiadná Franciaország Spanyolországnak.
    A francia fellebbviteli bíróság egyébként egy későbbi időpontra halasztotta Ternera fellebbezési kérelmének vizsgálatát a 2010-es rendőrgyilkosság miatt ellene terrorista bűnszövetkezet szervezéséért kiszabott hétéves börtönbüntetés ügyében. A baszk szakadárt 2017. május 1-jén is elítélték távollétében a párizsi büntetőbíróságon. Akkor nyolc év szabadságvesztést kapott. Az ez elleni fellebbezési kérelmet június 28-án vizsgálja a bíróság.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány