Gedeon napja van. | 2024.03.28

Amerika-szakértő: a tagállamok megnehezíthetik a tervezett kitoloncolásokat

2019-06-19 10:10:00

A tagállamoknak lehetőségük van beleszólni a jövő héttől tervezett, illegális bevándorlók millióit érintő kitoloncolásokba az Amerikai Egyesült Államokban - mondta Frank Tibor szerdán az M1 aktuális csatornán.

    Az Amerika-szakértő hozzátette: a demokrata kormányzású New York állam és Kalifornia már bejelentette, hogy nem működik együtt a szövetségi hatóságokkal a kitoloncolásokban.
    A szakértő szerint elképzelhető, hogy azok, akiket kitoloncolás fenyeget, egyszerűen átköltöznek olyan tagállamokba, amelyek nem működnek együtt a szövetségi hatóságokkal. 
    A tagállamoknak saját alkotmányuk és jogszabályaik vannak, ezért a kitoloncolás kérdésében is önállóan dönthetnek - hívta fel a figyelmet. 
    Hangsúlyozta: az a nézet, hogy az Egyesült Államok a bevándorlók országa, az amerikai nép pedig a bevándorlók nemzete, napjainkban is erős hatással vannak az amerikaira, meghatározza a bevándorlással kapcsolatos álláspontjukat is. Donald Trump elnök 11 millió bevándorlót érintő tervei hallatán ezért sok amerikai felteszi a kérdést, hogy szabad-e vagy egyáltalán ki lehet-e toloncolni a bevándorlókat, akiknek jelentős rész Kaliforniában és Floridában él - fűzte hozzá Frank Tibor.