Andrea napja van. | 2024.04.18

Változatos programok a Fiumei úti sírkertben

2019-06-18 11:15:00

Számos különleges programmal, kiállítással, tematikus sétákkal, játékkal várja az érdeklődőket a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szombaton a Múzeumok éjszakáján a Fiumei úti sírkertben.

    A program már 14 órakor elkezdődik, ekkor húsz józsefvárosi diák a száz éve elhunyt festőóriás, Csontváry Kosztka Tivadar talán leghíresebb képét, a Magányos cédrust festheti meg a sírkertben a FessNeki kezdeményezés keretében - mondta Somogyi Tibor, a NÖRI szolgáltatási igazgatója, aki az M1 aktuális csatorna és a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának közös vendége volt kedden.
    Somogyi Tibor beszámolt arról, hogy 15 óra 30 perctől a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhelyen gyerekprogramok lesznek, kreatív és ügyességi játékokat tartanak Így nevelj hőst, így legyél hős! címmel. 16 órakor időszaki kiállítás nyílik Fejedelmek utolsó útja - Rákóczi és társai újratemetése címmel.
    "1906-ban mintegy ötven év előkészítés után vonattal szállították haza II. Rákóczi Ferenc hamvait Rodostóból. A tárlat kifejezetten a hazaszállításra fókuszál, láthatóak lesznek Ferenc József császár és Tisza István, valamint Wekerle Sándor miniszterelnök levelezései a témában, lesz anyag a rodostói magyarok utcájáról, a temetésről. A program a Rákóczi-emlékévhez kapcsolódik" - fejtette ki a NÖRI szolgáltatási igazgatója.
    Több tematikus sétát tartanak 17 órától a sírkertben. Az egyik vándorló festőink, köztük az ott nyugvó Csontváry, Mednyánszky László, Munkácsy Mihály és Csók István nyomába ered, kapcsolódva ahhoz, hogy az utazás az idei Múzeumok éjszakája egyik központi témája. 20 órától Síron túli utazások címmel a magyar irodalom nagyjainak képzeletbeli vagy valós utazásait mutatják be a Proscenion Drámaszínpad művészeinek segítségével. A társulat a 22 órakor induló rendhagyó sírkerti lámpás sétán is előad jeleneteket.