Andrea napja van. | 2024.04.18

Időjárás-jelentés

2019-06-13 20:15:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Középpontjával az Északi-tenger felett egy ciklon örvénylik, amely felhős időjárást eredményez Skandináviában, a Brit-szigeteken és Németország térségében. Többfelé eső, zápor, néhol zivatar is előfordul, de a lehulló csapadék mennyisége általában 30 mm alatt marad. A ciklontól nyugatra, Izland felett egy anticiklon húzódik, így ott bár felhősebb az ég, csapadék sehol sem esik. Szintén magasnyomás alakítja Kelet-, Délkelet-Európa időjárását, ahol csak kevés felhő van az égen, és sokat süt a nap. A hőmérséklet itt a legmagasabb a kontinensen, általában 26 és 36 fok közé melegszik fel délután a levegő. A Kelet-európai-síkságot egy hidegfront szeli ketté, attól északra jelentősen visszaesett a hőmérséklet, többnyire 4, 15 fok közötti értékeket mérnek. Másutt a sokévi átlag közelében, 16 és 28 fok között alakulnak a maximumok. A Kárpát-medence időjárásában péntek estig nem lesz nagy változás, az ország túlnyomó részén napos, csapadékmentes idő várható, csak néhol képződhet zápor, zivatar.

    Előrejelzés az ország területére péntek estig:
    ----------------------------------------------
    A gomolyfelhőkből a középső országrészben néhol előfordulhat zápor, zivatar, majd éjszakára a legtöbb helyen kiderül az ég, csapadék sem várható. Pénteken a napsütés mellett keleten képződhet több gomolyfelhő, és ott alakulhat ki néhol zápor, zivatar. Estétől mérséklődik a légmozgás, zivatarok környezetében viszont átmenetileg előfordulhatnak viharos széllökések.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 16 és 22 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 32 és 36 fok között valószínű, az Alföldön lesz a legmelegebb.