Máté napja van. | 2019.09.21 | MNB középárfolyam:

Mások adataival vásároltak mobiltelefonokat és tévéket kaposvári csalók

2019-06-13 13:02:33

Mások adatait felhasználva vásárolt részletre nagy értékű mobiltelefonokat és televíziókat a gyanú szerint két kaposvári család az elmúlt egy évben, a rendőrség az ügyben kilenc ember ellen indított eljárást - közölte a Kaposvári Rendőrkapitányság nyomozó alosztályának vezetője a somogyi megyeszékhelyen csütörtökön, sajtótájékoztatón.

    Markocsányi Gábor Tamás beszámolt arról, hogy az egyik férfi gyanúsított női profillal regisztrálta magát a Facebookon, majd ott férfiakkal ismerkedett. Arra hivatkozva, hogy tudni szeretné, nem fiatalkorúak, rávette őket arra, hogy fotózzák le a személyi igazolványukat és küldjék el neki.
    Az elkövetők az így tévedésbe ejtett férfiak adataival az ő nevükben, csekély önerő befizetésével egy mobilszolgáltató cég webáruházából rendeltek. Az elektronikus eszközöket úgy vehették át, hogy megvesztegették a futárszolgálat munkatársát, tekintsen el attól, hogy az árukat nem a megrendelőnek kézbesíti.
    A bűncselekményre akkor derült fény, amikor a webáruház felszólította az ország különböző pontjain élő férfiakat a részletek fizetésére, ők azonban jelezték, hogy nem vásároltak - mondta el a rendőr százados.
    Markocsányi Gábor Tamás hozzátette: a rendőrök eljutottak két feltételezett orgazdához, akiknél mintegy húsz, ebből a bűncselekményből származó mobiltelefont és televíziót találtak 10 millió forint értékben. 
    Jelezte, a felderítés még folyik, egyelőre nem tudni, hány ember adataival mennyi árut rendeltek az elkövetők.
    A rendőrök az ügyben tizennyolc embert állítottak elő, közülük kilencet gyanúsítottak meg szerepüktől függően csalással, vesztegetéssel, vesztegetés elfogadásával és orgazdasággal - jegyezte meg. 
    Heffer Attila kaposvári rendőrkapitány arról szólt, hogy a rendőrök lefoglalták az egyik orgazda nagy értékű gépkocsiját, biztosítva a sértett kárának megtérülését.
    A rendőr ezredes hangsúlyozta, bűnözők egyre gyakrabban használják a kiberteret, ezért arra kérte a lakosságot, tegyenek meg mindent adataik biztonságáért.