Gedeon napja van. | 2024.03.28

Handó Tünde: az OBT legyen tárgyilagos és pártatlan!

2019-06-12 10:30:00

Az Országos Bírói Tanács (OBT) legyen tárgyilagos és pártatlan! - mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerda reggel.

    Az OBT 2012-ben jött létre, és a testület első ciklusában megfelelő volt az együttműködés az OBH-val, ám az új összetételű OBT - a jogszabályokkal is vitába szállva - úgy viselkedik, mintha "irányítási, utasítási joga volna felettem". Személyes elfogultság mozgatja az OBT tagjainak nagy részét, mintha "tizenegy dühös ember foglyul ejtette volna a testületet" - fogalmazott Handó Tünde.
    Hozzáfűzte: az Országgyűlés igazságügyi bizottságának megállapítása szerint az OBT OBH-val szembeni "felvetései az elfogultság miatti téves és prejudikálással felérő indíttatásból fakadnak".
    Ha az érintettek az OBT tagjai szeretnének maradni, térjenek vissza a minden bírótól elvárható tárgyilagossághoz és pártatlansághoz, ez az egész bírói szervezet érdeke - jelentette ki Handó Tünde.
    Az OBH elnöke elmondta: biztos abban, hogy meg tudják oldani a helyzetet. Kapnak segítséget "kívülről", akár az Alkotmánybíróságtól (Ab), akár a törvényhozástól.
    A jogalkotó korábban nem is feltételezte, hogy konfliktus alakulhat ki a bírósági szervezet szereplői között és szükség lehet például döntőbíróként az Ab-ra, vagy indokolt lehet az OBT összetételének megváltoztatása. Már felmerült olyan javaslat, amely egyfajta "kis parlamentté" tenné az OBT-t, amelyben minden bíróság képviselteti magát - fűzte hozzá Handó Tünde.
    Az OBH elnöke beszélt arról is, hogy vezetésével az OBH rengeteg fejlesztést indított el a magyar bíróságokon, például az ingatlanállomány, az informatika vagy a képzések területén. Mind közül pedig a legfontosabb a bírósági szervezet működésében végrehajtott fordulat, az ügyfelek középpontba állítása, a jogkeresők bírsághoz fordulási lehetőségének, körülményeinek javítása - mondta Handó Tünde.
    Korábban az OBT indítványozta Handó Tünde OBH-elnöki tisztségétől való megfosztását. Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága elvetette az indítványt, kedden pedig az Országgyűlés megerősítette tisztségében Handó Tündét.