Auguszta napja van. | 2024.03.29

Rangos orosz lapok címoldalon titakoztak egy oknyomozó újságíró őrizetbe vétele ellen

2019-06-10 17:40:00

Mi vagyunk Ivan Golunov feliratú, egyforma, plakátszerű címlappal jelent meg hétfőn Oroszországban a Kommerszant, a Vedomosztyi és az RBK című gazdasági napilap, tiltakozva az ellen, hogy kábítószerrel való kereskedés címén a hétvégén őrizetbe vették, majd házi őrizetbe helyezték a Meduza ellenzéki hírportál oknyomozó újságíróját.

    Golunov jogi képviselője, Dmitrij Dzsulaj hétfőn újságíróknak kijelentette, hogy az igazságügyi szakérői vizsgálat az újságírónak sem a vizeletében, sem a tenyerén nem találta nyomát kábítószernek. Ez utóbbi az ügyvéd szerint egyebek között azt jelenti, hogy a vádlott az őrizetbe vétel napján, pénteken nem tartott a kezében ilyen tudatmódosító szert. Az újságíró az ellene felhozott vádakban ártatlannak vallotta magát.
    A Kommerszant, a Vedomosztyi és az RBK a címlapjukon megjelentetett közös közleményben arra az álláspontra helezkedtek, hogy Golunov őrizetbe vétele és szakmai tevékenysége között összefüggés lehet, egyúttal nyilvános vizsgálatot követeltek a belügyminisztérium azon munkatársaival szemben, akik felléptek az újságíró ellen. 
    A három újság, amely korábban sosem jelent meg közös címlappal, azt állította, hogy az újságíró bűnösségének alátámasztására felhozott bizonyítékok nem elég meggyőzőek, és üdvözölte, hogy a bíróság az előzetes letartóztatás helyett a házi őrizet mellett döntött.
    A rendőrség azt állítja, hogy 4 gramm kábítószert találtak Golunov hátizsákjában, majd egy újann adagot a lakásán. Sok újságíró viszont azt gondolja, hogy a hatóságok így próbálják elhallgattatni kollégájukat, aki legutóbb gátlástalan uzsorásokról és a temetkezési ágazatra rátelepedő egyik szervezetről írt. Golunov a cikkei miatt fenyegetéseket is kapott.
    A sajtószakszervezet honlapján hétfő délelőttre közel nyolcezer aláírás gyűlt össze egy Golunov védelmében a belügyminisztériumhoz, a főügyészséghez és az orosz központi Nyomozó Bizottsághoz (SZK) intézendő levél alatt. Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta című lap főszerkesztője és Alekszej Venegyiktov, a Gazprom Media tulajdonában lévő, de a Putyin-kurzussal szemben kritikus hangvételt is megengedő Eho Moszkvi rádió főszerkesztője vasárnap közölte, hogy kész kezességet vállalni az őrizetbe vett újságíróért.
    Konsztantyin Habenszkij neves orosz színész-filmrendező a Szocsiban zajló Kinotavr filmfesztivál vasárnap esti megnyitóján kijelentette: nem szabad megengedni, hogy egy kényelmetlenné váló újságírót lecsukjanak azért, mert igazat ír. A beszédet, amelyben a művész arra figyelmeztetett, hogy egyszer akár a fesztivál is kényelmetlenné válhat, taps fogadta.