Gedeon napja van. | 2024.03.28

Vízügy: estére csökkenhet a Duna vízszintje Budapestnél

2019-06-08 16:20:00

A szlovák vízügyi szervezet szombat hajnalban végrehajtott vízvisszatartási intézkedése eredményeként a vízszintcsökkenés várhatóan az esti órákban éri el Budapestet - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel.

    Siklós Gabriella, az OVF szóvivője csütörtök este az M1 aktuális csatornán beszélt arról: az OVF kezdeményezte a szlovák vízügynél, hogy a Duna vízhozamának részleges visszatartásával segítsék az árhullám apadásának meggyorsítását. Ez segítheti a múlt szerdai hajóbalesetben elsüllyedt Hableány kiemelését.
    Az OVF szombati közleménye szerint a Duna magasabban fekvő vízgyűjtőin bekövetkezett hóolvadás miatt a folyó országhatár feletti szakaszán, és mellékfolyóin a vízszint hosszan elnyúló emelkedése volt tapasztalható. A Duna budapesti vízállása pénteken 10 órakor 466 centiméter volt, szombaton 11 órakor 477 centiméter volt. A 400 centiméteres szint alá várhatóan jövő héten, kedd délelőtt apad a vízszint.
    A közlemény szerint az országban jelenleg 300 kilométeren van árvízvédelmi készültség.
    A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése Tiszaug térségében jár, fokozat elérése nem várható. Az árhullám lassú levonulását a mellékfolyókon kialakult kisebb vízszintemelkedések tovább lassítják.
    A tiszai mellékfolyók közül a Berettyón és a Körösök vízrendszerén vannak, illetve várhatóak elsőfokú szint feletti vízállások.
    A legfrissebb meteorológiai előrejelzés szerint sem a Duna felső vízgyűjtőin, sem a Tisza vízgyűjtőjén nem várható számottevő csapadékmennyiség.
    A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri és naponta elemzi a helyzetet - írta az OVF.
    A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság azt közölte: a belvíz miatt igazgatóságuk 9 belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben. Az elöntött terület nagysága továbbra is kis mértékben csökkent, jelenleg 3195 hektár, ebből vetés: 1465 hektár, rét-legelő: 1000 hektár, egyéb: 730 hektár.