Emma napja van. | 2024.04.19

Németh Szilárd: 2020-ban minden eddiginél több pénzt fordít a kormány a biztonságra

2019-06-08 15:30:00

2020-ban minden eddiginél több pénzt fordít a kormány a biztonságra - jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

    Németh Szilárd kiemelte: a 2020-as költségvetés fókuszában a családvédelmi akcióterv áll, ezért is hívják a "gyermeket nevelő magyar családok költségvetésének". A jövő évi büdzsé ugyanakkor jelentős gazdaságvédelmi akciótervet is tartalmaz, hogy minden eshetőségre felkészülve megőrizzék a magyar gazdaság eredményeit.
    Németh Szilárd mindemellett rámutatott arra, hogy a gazdaság és családok további növekedésének alapja a biztonság. A magyar emberek, Magyarország biztonságát elsősorban a Magyar Honvédség kell, hogy garantálja - szögezte le az államtitkár, megjegyezve, Magyarország napjainkban Európa egyik legbiztonságosabb országa.
    Ennek nyomán a 2020-as költségvetésben minden eddigi rekordot megdönt a biztonságra fordítható összeg. A honvédelmi költségvetés 103 milliárd forinttal, mintegy 20 százalékkal nő az ez évihez képest.
    Németh Szilárd közölte: a 616 milliárd forintos honvédelmi költségvetésből folytatják a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program megkezdett fejlesztéseit. Mint elmondta, a teljes keretből 216 milliárd forint jut a fejlesztésekre. Ez tartalmazza többek között a Gripenek költségeit, a további helikopter-beszerzéseket, a szárazföldi haderőnem fejlesztéseit, köztük harckocsik, vállról indítható páncéltörők beszerzését, továbbá a "digitális katona" program keretén belül további egyéni felszerelési fejlesztéseket - fejtette ki.
    Az államtitkár bejelentette azt is, hogy nem csak a rendvédelmi, hanem a honvédelmi ágazatban is folytatódik a béremelés 2020-ban. Ennek részleteiről a kormány még a nyáron dönt - közölte Németh Szilárd, aki emlékeztetett: a magyar katonák illetménye 2019-re átlagosan 50 százalékkal emelkedett az elmúlt években.
    Kitért arra is, hogy a nyáron "óriásira nőtt a Balkánon a forgalom". Az embercsempészek és a "Soros-féle álcivilek" rendszeresen tesztelik a magyar határokat. Magyarországon kétszeresére nőtt a "tesztüzem" - fogalmazott az államtitkár, aki elmondta, hetente több mint kétszáz embert fognak el a rendőrök és a katonák a magyar határokon.
    Ezért is döntött úgy a kormány, hogy június elsejétől a katonák ismét részt vesznek a határvédelmi feladatokban - közölte Németh Szilárd.