Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2019-06-05 19:15:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------

    A Brit-szigetek térségében és Skandinávia felett ciklonok örvénylenek, így a hosszan elnyúló frontok mentén erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső. A kontinensen ott van a leghűvösebb, délután általában 11 és 19 fok között alakul a hőmérséklet. 
    Változatos az időjárás Románia térségében, ahol egy magassági hideg légörvény miatt erőteljes a gomolyfelhő-képződés, és a labilis levegőben többfelé pattannak ki záporok, zivatarok. 
    A szárazföld más tájain - a Kelet-európai-síkságtól Lengyelországon át Olaszországig - anticiklonális hatások uralkodnak, szinte zavartalanul süt a nap és csapadék sem képződik. Az átlagosnál melegebb is az idő, többnyire 25 és 35 fok közé melegszik fel a levegő. 
    A Kárpát-medence időjárását csütörtök estig továbbra is a már említett hidegörvény alakítja, amely bár fokozatosan gyengül, még többfelé okoz az országban záport, zivatart.
    
    Várható időjárás csütörtök estig
    --------------------------------

    Erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk több-kevesebb napsütéssel, és zápor, zivatar is mindkét nap többfelé kialakulhat, felhőszakadással kísérve. Az éjszakai órákban valószínű kevesebb helyen csapadék. Megélénkül, csütörtökön délnyugaton megerősödik a délies szél, zivatarok környezetében pedig viharos széllökések is lehetnek.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 17 fok között alakul. 
    A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 22 és 29 fok között valószínű, délnyugaton lesz a legmelegebb.