Emma napja van. | 2024.04.19

Pintér: gyors és szakszerű volt a mentés

2019-06-04 16:44:00

Rendkívül gyorsnak és szakszerűnek értékelte a szerdai dunai hajóbaleset utáni mentést a belügyminiszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága előtt kedden.

    Pintér Sándor elmondta: fél óra elteltével már átvette a mentés irányítását, és a helyszínen volt az országos rendőrfőkapitány, a katasztrófavédelmi főigazgató, a budapesti főkapitány és a fővárosi katasztrófavédelmi igazgató is.
    A miniszter a polgári védelem, a mentőszolgálat és a civilek közreműködését is kiemelkedőnek nevezte.
    A Duna teljes hosszában rövid időn belül megjelentek a rendőrhajók, önkéntes segítő hajók. A 7-8 másodperc alatt elsüllyedt hajó utasai közül több embert a rendőrjárőrök mentettek ki - közölte a miniszter. 
    Pintér Sándor szokásos évi meghallgatásán a szocialista Molnár Zsolt a Duna nagy forgalmáról, a vízi közlekedés esetleges szigorításáról kérdezte a minisztert. A miniszter erről egyelőre nem kívánt többet mondani, mondván, a történtek még elemező munkát igényelnek. Jelezte ugyanakkor, hogy a büntetőeljárás befejezése után tájékoztatják a bizottságot is.
    A miniszter később a sajtónak nyilatkozva azt mondta: jó az együttműködésük a dél-koreai kormánnyal, a nagykövetséggel, valamint a búváraikkal is. Azt mondta, elfogadják érveiket arról, hogy ne menjenek be a hajóroncsba. A látótávolság gyakorlatilag nulla, nem tudni, mennyire sérült meg a hajó, milyen "csapdák" vannak a hajótesten belül. Jelenleg életveszélyes bemenni - hangsúlyozta.
    Elmondta, hogy folytatják a felderítő mentéseket, ha tudnak, holttesteket is kiemelnek, de nem akarnak újabb tragédiát. A cél a hajóroncs biztonságos kiemelése - jelentette ki.
    Pintér Sándor közlése szerint a szonárok révén tudják, körülbelül hogy fekszik a hajó. A Clark Ádám mentőhajó csütörtökre érhet a fővárosba.
    A miniszter azt is elmondta, hogy a mentési munkálatok segítése érdekében a Belügyminisztérium összehívta a Vízügyi Tudományos Tanácsot, amelyben folyamatosan konzultálnak akadémikusokkal, a Budapesti Műszaki Egyetem tudósaival.
    Múlt szerda este nem sokkal este 9 óra után a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elmerült. Hét embert a környező hajókon utazók mentettek ki, hét embernek a holttestét találták meg, mindannyian dél-koreai állampolgárok voltak, 21 ember eltűnt. Azóta további két ember holttestét találták meg, így jelenleg még 19 embert keresnek.
    A szállodahajó 64 éves ukrán állampolgárságú kapitányát - gyanúsítotti kihallgatása után - múlt csütörtökön őrizetbe vették. A nyomozó hatóság előterjesztése alapján múlt pénteken a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség indítványt tett a gyanúsított letartóztatására. Ezt a bíróság szombaton egy hónapra rendelte el.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó