Gedeon napja van. | 2024.03.28

Több afroamerikai kapott rákellenes kezelést az Obamacare után egy új kutatás szerint

2019-06-03 13:17:48

Az amerikai egészségügyi reform, az úgynevezett Obamacare után eltűntek a származás szerinti különbségek a rákdiagnózist követő kezelésekben.

    A Chicagóban tartott éves rákkongresszuson vasárnap prezentált új kutatás eredményei szerint azok az amerikai államok, ahol kiterjesztették a Medicaid nevű egészségbiztosítást az Obamacare törvény szerint, ott sikerült időben elkezdeni az előrehaladott rákkal diagnosztizált betegek kezelését, ezzel eltűntek a származási, bőrszín szerinti különbségek a daganatos betegek között.
    A megfizethető ellátási törvény (Affordable Care Act, ACA, közkeletű nevén Obamacare) 2014-től lehetővé tette, hogy az államok számos biztosítatlan amerikait támogatásokkal segítsék egészségbiztosításhoz és így az egészségügyi ellátáshoz. 
    A Yale Egyetem kutatói az Egyesült Államok eletkronikus egészségügyi adatbázisai alapján 36 ezer beteg adatait elemezték, hogy a reform hatásait felmérjék.
    A törvény előtt öt százalékkal kevesebb afroamerikai kezelését kezdték el a rákdiagnózis után egy hónapon belül. Azokban az államokban, ahol az addig biztosítatlanoknak is lehetővé tették a biztosítást, eltűntek a különbségek.