Tivadar napja van. | 2024.04.20

Benkő: új katonai fenyegetettségek jelentek meg

2019-06-03 11:55:00

Az elmúlt években új katonai fenyegetettségek jelentek meg a világon - mondta a honvédelmi miniszter hétfőn az Országgyűlés külügyi bizottságban.

    Benkő Tibor arról beszélt, Magyarország biztonsági környezete az elmúlt években gyorsan változott. A Nyugat-Balkánon továbbra is nagyon instabil a helyzet, az elmúlt napokban például Koszovóban a KFOR-ban szolgáló magyar alegységet is kirendelték a biztonság fenntartására; Ukrajnában pedig még mindig háborús helyzet van - fejtette ki. 
    Hozzátette, a Közel-Keleten és Afrika északi régiójában számos instabil állam van. Ezért is vezénylik ezen térségekbe is a katonákat, hogy a gondokat ott kezeljék, ahol a probléma forrása van, és megakadályozzák, hogy az emberek elhagyják otthonukat - magyarázta. 
    A miniszter úgy folytatta: több stratégiai kihívás is megjelent, amelyek következményét nem lehetett látni, ilyen a Krím-félsziget orosz annektálása, vagy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet megjelenése. Benkő Tibor a déli fenyegetettség kapcsán kiemelte az illegális migráció veszélyét.