Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az ITM 3 milliárddal bővíti az építőipari kkv-k technológiai újítását támogató keretet

2019-06-02 16:30:00

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az év második felében 3 milliárd forinttal bővíti az építőipari kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) technológiai újítását támogató, idén megnyitott 6 milliárd forintos keretet - tudatta a tárca az építők napja alkalmából vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében.

    Újdonság, hogy a támogatást nemcsak eszközbeszerzésre, hanem szoftvervásárlásra is lehet majd kérni.
    Azt írták: a kormány célja az ágazat hatékonyságának ösztönzése.
    Az építőipar 2018-ban az elmúlt 15 év legjobb eredményét produkálta, az idei első negyedévben termelési értéke az előző év azonos időszakához képest 48,2 százalékkal nőtt. Az ITM által kidolgozott építésgazdasági stratégia célja, hogy az ágazat szereplői 40-60 százalékos termelékenységnövekedést érjenek el - írták.
    Hangsúlyozták: a kormány mindent megtesz azért, hogy a szektor teljesítménye szinten tartható legyen. Az innovációs tárca ezért dolgozta ki az építésgazdasági stratégiát, és ezért helyez nagy hangsúlyt az ágazat termelékenységének, hatékonyságának növelésére és az építőiparban használható digitális eszközök elterjesztésére.
    A stratégia megalkotására azért volt szükség, mert a magyar építőiparnak 2023-ig mintegy 25 ezer milliárd forint értékű a megrendelésállománya, a beruházások teljesítéséhez az ágazatnak 40-60 százalékos termelékenységnövelésre van szüksége. 
    Az építők napja hagyományosan június első vasárnapjára esik az 1897. június 6-7-én, Budapesten tartott első, országos építőmunkás-kongresszus tiszteletére. A hivatalos ünnepséget idén május 31-én tartották Budapesten, a Vasas Szakszervezetek Székházában.