Andrea napja van. | 2024.04.18

Nógrádi György: nagy kérdés, hogy az EU új vezetése hogyan viszonyul majd Amerikához

2019-06-01 11:26:00

Biztonságpolitikai szempontból fontos kérdés, hogy az Európa Unió új vezetése hogyan viszonyul majd legfontosabb szövetségeséhez, az Amerikai Egyesült Államokhoz - mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán szombaton.

    Hozzátette: Angela Merkel német kancellár és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteki tárgyalásának "egészen furcsa hangvétele volt", csütörtökön pedig a német kancellár Donald Trump migrációpolitikáját szidta a Harvard Egyetemen.
    Nógrádi György biztonságpolitikai szempontból fontosnak tartotta, hogy Európának milyen vezetése lesz a következő öt évben. Emlékeztetett: vitatkoznak azon, hogy az állam- és kormányfők jelöljenek-e a csúcsjelöltek helyére. Ha ez eldől, akkor lehet majd arról beszélni, hogy a pozíciókat hogyan osszák el Európa nyugati, keleti és középső része közt, illetve, hogy milyen lesz a férfiak és nők aránya a vezetésben - fűzte hozzá.
    Az EP-választás következményeiről azt mondta, hogy a hagyományos néppártok és szocialista pártok támogatottságának visszaesése miatt - az unió történetében először - a két nagy frakció nem tud a korábbiakhoz hasonló kompromisszumokat kötni.