Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nemkívánatos személlyé nyilvánította a koszovói miniszterelnök a kedden elfogott orosz állampolgárt

2019-05-31 15:15:00

Nemkívánatos személlyé nyilvánította Ramush Haradinaj koszovói miniszterelnök azt az orosz állampolgárt, akit kedden fogott el, majd engedett szabadon a koszovói különleges rendőrség - közölte a koszovói közszolgálati televízió (RTK) pénteken.

    Mihail Krasznoscsokovot, a koszovói ENSZ-missziónak (UNMIK) a tagját, a koszovói rendőrök kedden bántalmazták, majd őrizetbe vették, később viszont Moszkva követelésére szabadon engedték. 
    Ramush Haradinaj pénteken közölte, Mihail Krasznoscsokovot azért nyilvánították "persona non gratának", mert Koszovó alkotmányos rendje, egyetemes értéke, békéje és stabilitása ellen lépett fel. Az orosz állampolgárt felszólították arra, hogy hagyja el Koszovó területét, noha Mihail Krasznoscsokov csütörtök óta nincs is az országban, mert a belgrádi katonai kórházban ápolják.
    A koszovói különleges rendőrség (Rosu) kommandósai szervezett bűnözés gyanújával kedden Koszovóban elfogtak 23 embert, főképp szerbeket és bosnyákokat, köztük rendőröket is. Az elfogottak között volt a diplomáciai mentességgel rendelkező orosz állampolgár is.  A pristinai igazságügyi szervek a férfi diplomáciai mentességének felfüggesztését kérték az UNMIK-tól, de ez nem történt meg.