Emma napja van. | 2024.04.19

Kínai támadás visszaverését gyakorolta a tajvani hadsereg

2019-05-30 14:52:00

Egy kínai támadás visszaverését gyakorolta a tajvani hadsereg csütörtökön a legkorszerűbb fegyverek bevetésével a szigetország déli részén tartott nagyszabású hadgyakorlaton - jelentette a CNA tajvani hírügynökség.

    Az évenkénti Han Kuang fedőnevű hadgyakorlatot 35. alkalommal tartották. A hadsereg légi, vízi és szárazföldi egységei, összesen mintegy 3000 katona vesz részt, legmodernebb haditechnikai eszközöket vetnek be, köztük CM-34-es páncélozott járművek legújabb modelljeit is. A tajvani fejlesztésű CM-34-esek tesztelése tavaly ősszel fejeződött be, az elkövetkező években összesen 284 darab hadrendbe állítását tervezik.
    A tajvani hadügyminisztérium közleménye szerint a gyakorlat célja a tajvani hadsereg asszimetrikus hadviselési képességeinek felmérése volt, ugyanis az egyre növekvő katonai fenyegetés miatt a sziget hadereje arra összpontosít, hogy meg tudja védeni magát egy kínai invázióval szemben. 
    A CNA jelentésében rámutat: az elmúlt évtizedekben a tajvani hadsereg elsősorban az ellenséges partraszállás visszaverésére helyezte a hangsúlyt, de az utóbbi időben a part menti területek nagyobb sávjára bővítették ki a felkészülést egy kínai támadás esetére, figyelembe véve a kínai hadseregben zajló fejlesztéseket.  
    A Han Kuang gyakorlat két részből áll: számítógépes szimulációval, majd ötnapos éleslövészettel javítják a haderő védelmi képességeit.  
    Peking álláspontja szerint az egy Kína elve alapján az 1949-től saját politikai vezetéssel rendelkező Tajvan a szárazföldi Kínához tartozó terület. Kína és Tajvan viszonya többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált azt követően, hogy Caj Jing-ven, a függetlenség párti Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje lett az új tajvani elnök, aki a két ország közötti status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát, Peking pedig politikai eszközök kijátszása mellett gyakran tart a sziget körül katonai gyakorlatokat nyomásgyakorlásként

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó