Auguszta napja van. | 2024.03.29

OVF: a Tisza mellékfolyóin kisebb árhullámok alakulhatnak ki

2019-05-29 13:15:00

A vártnál alacsonyabb lesz a Dunán az újabb árhullám, mivel kevesebb csapadék hullott le a vízgyűjtőn az előrejelzésekhez képest. A Tisza mellékfolyóin újabb, kisebb árhullámok alakulhatnak ki.

    Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerdai tájékoztatása szerint országban jelenleg 408,6 kilométeren van árvízvédelmi készültség elrendelve.
    A múlt hét első felében a Duna vízgyűjtőjének felső területein hullott jelentős mennyiségű csapadék hatására kialakult, és a Budapesttől kezdődő szakaszokon az elsőfokú készültségi szinteket helyenként erősen megközelítő vízszinteket okozó árhullám a délelőtti órákban elhagyta az országot.
    A meghatározó bajor és osztrák vízgyűjtőkön jelenleg is tartó újabb csapadékos időszak következtében Komáromig már újra emelkednek a vízszintek. Nagybajcson az árhullám várhatóan a késő esti óráktól haladja meg az elsőfokú készültségi szintet. A várható újabb árhullám a néhány nappal ezelőttihez hasonló vízállásokkal vonul le, Budapestnél a hétvégén az alsó rakpartok szintjénél alacsonyabb tetőzés valószínűsíthető - írták. 
    A Tisza árhullámának hosszan elnyúló tetőzése az elsőfokú készültségi szintet kissé meghaladó értékkel jelenleg Tokajnál tart. A Kisköréig tartó szakaszon az elsőfokú értékek feletti, Kisköre alatt várhatóan azokat csak megközelítő tetőzések várhatóak. A mellékfolyók közül a Kraszna, a Sajó-Hernád, a Zagyva-Tarna és a Körösök vízrendszerén is kisebb-nagyobb árhullámok várhatóak, melyek közül várhatóan a Kraszna árhulláma okoz az elsőfokú szint feletti vízállásokat.