Gedeon napja van. | 2024.03.28

A nagyszülői gyedről kezdenek tárgyalni a képviselők 

2019-05-26 09:15:00

Az Országgyűlés hétfőtől kéthetes üléssel folytatja munkáját. A képviselők hétfőn a kormány tagjait interpellálják, majd kedden a nagyszülői gyed bevezetéséről kezdenek tárgyalni.     

    A házelnöknek - a parlament honlapján elérhető - napirendi javaslata szerint az ülés hétfőn 13 órakor, a közelmúltban elhunyt Nagy Ferenc József volt FKGP-s képviselőre emlékezéssel, majd napirend előtti felszólalásokkal kezdődik.  
    Az interpellációk ezúttal is két órában hangozhatnak el, amit az azonnali kérdések hatvan percben követhetnek. 
    A képviselők kedden elsőként a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetéséről szóló törvénymódosításról mondhatják el a véleményüket. A kormány szándéka szerint a dolgozó szülők a jövő év elejétől átadhatják gyedjogosultságukat valamelyik - még nem nyugdíjas - nagyszülőnek. A "munkaerőpiaci szempontból aktív" nagyszülők több unoka után több gyedet is kaphatnak, de egy időben csak az egyikük, tehát vagy a nagymama, vagy a nagypapa - mondta korábban a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. 
    Az ülésnap további részében terítékre kerül az a határozati javaslat is, amellyel 2020-at a nemzeti összetartozás évének nyilvánítanák.
     A parlament ülése június 3-án, hétfőn érhet véget, a második héten megszokott kérdésekkel és azonnali kérdésekkel.