József napja van. | 2024.03.19

Soltész: az egyházi hagyomány és kultúra megerősíti a nemzeteket

2019-05-25 18:31:00

Az egyházi hagyomány és kultúra megőriz bennünket kereszténységünkben, hitünkben, megerősíti nemzeteinket és mélyíti a nemzetek közötti barátságot - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szombaton, Szentendrén, a Szerb Egyházi Múzeum épületének átadásán.

    Soltész Miklós kiemelte: a szerb és a magyar nép kapcsolatát ma "a megbékélés és az őszinte tisztelet jellemzi". "Magyarország minden erejével segíti Szerbia európai uniós tagságát, Szerbia mindent megtesz a vajdasági magyarok megmaradásáért, a magyar kormány pedig mindent megtesz a Magyarországon élő szerb nemzetiség megerősödéséért" - fogalmazott.
    Az épületet felszentelő Irinej pátriárka, a Szerb Ortodox Egyház vezetője történelmi eseménynek nevezte az új múzeum épületének átadását, mely jó példája két szomszédos nemzet együttműködésének, és a "kultúra nemzeteket egyesítő erejének".
    Vladan Vukosavljev szerb kulturális és tájékoztatási miniszter azt mondta: a szerb és magyar nép közötti barátság soha nem volt ilyen erős. "Büszkék vagyunk a Szerbiában élő nagy számú magyar közösségre", akik "teljes jogú polgárai Szerbiának, és joggal tekintik hazájuknak az országot" - fogalmazott.
    

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány