József napja van. | 2024.03.19

Potápi: mindenki vegyen részt a vasárnapi választáson és segítsen a közös Európa létrehozásában

2019-05-25 16:22:00

A nemzeti identitás megőrzéséhez a kultúra és az oktatás mellett az olyan intézmények támogatására is szükség van, amelyek hozzájárulnak az identitásmegőrzéshez - hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár szombaton a dél-bánsági Hertelendyfalván, ahol a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület tájházának avatóünnepségén szólalt fel. 

    Kiemelte, hogy a bukovinai székelyek 1883-ban telepedtek le a térségben és azóta otthon vannak itt. A tájház megépítésének gondolata a betelepülés 120. évfordulóján merült fel és mára valósággá vált. A tájház kiállítóteremmel, vendégszobákkal és hatalmas székelykapuval várja a látogatókat ezentúl. A beruházás is bizonyítja, hogy itthon vagyunk és itt is akarunk maradni - húzta alá az államtitkár a tájház megnyitóján. 
    Emlékeztetett: a magyar kormány 2010-ben lehetővé tette, hogy minden magyar, éljen bárhol is a világon, igényelhesse a magyar állampolgárságot. Mára több mint egymillió-ötvenezren igényelték és kapták meg az állampolgárságot. 2010 és 2014 között ezután megteremtették azt a keretrendszert, amellyel a külhoni magyarokat támogathatja Budapest, 2014-ben pedig Magyarország megerősödésével az is lehetővé vált, hogy a külhoni gazdaság támogatásával tovább erősítsék a külhonban élőket. 
    A magyar kormány gazdaságfejlesztési programja a Vajdaságban indult el először - idézte fel Potápi Árpád János. Ez a program lehetővé teszi, hogy a magyar vállalkozások megerősítésével magyar családokon tudjon segíteni a kormány. A legfontosabb üzenet a közösségek megerősítése, az identitás megőrzése - fogalmazott. 
    Kiemelte, hogy a tavalyi év a külhoni magyar családok éve volt, az idei esztendő középpontjában pedig a külhoni magyar gyerekek állnak. "A magyar gyerekek nélkül nem tudunk magyar jövőről beszámolni a következő évtizedekben" - hangsúlyozta.
    Potápi Árpád János végül felhívta a figyelmet arra, 2018-ban megteremtődött annak lehetősége, hogy azok is részt vegyenek az európai parlamenti választáson, akik nem az Európai Unió területén élnek. Arra kérte a hallgatóságot, hogy mindenki vegyen részt a vasárnapi választáson és segítsen a közös Európa létrehozásában.