József napja van. | 2024.03.19

Szakértő: ha van közös európai álláspont, csökkenthető az illegális migráció

2019-05-25 13:59:00

Csökkenthető az illegális migráció, de ehhez az Európai Unión belül közös álláspont kell, olyan új vezetőség, amely ezt egységesen próbálja kezelni - mondta Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán szombaton.

    Az illegálisan Európába érkezők többsége gazdasági menekült, nem politikai, vallási, faji alapon üldözött - mondta -, ugyanakkor nagy vita van a különböző uniós országok között a bevándorlás kezelésében.
    Hozzátette: vannak, akik hasznot húznak a jelenlegi helyzetből, az embercsempész-hálózatok mellett ezek között említette az élelmiszeriparban, a ruhaiparban vagy a könyvkiadásban működő cégeket, amelyek a bevándorlók speciális igényeinek megfelelő termékeket állítanak elő.
    Kis-Benedek József szerint a külső határok védelme az elsődleges, mert ez biztosítja azt a lehetőséget, hogy az uniós belső határok átjárhatók maradjanak.
    Az Európai Unió új vezetői nem engedhetik meg maguknak, hogy ne foglalkozzanak az eddiginél sokkal mélyebben a migráció kérdésével - fogalmazott.