József napja van. | 2024.03.19

A német Bundestag elnöke szerint nem szabad erőltetni a menedékkérők elosztását

2019-05-24 16:15:00

Meg kell érteni a kelet-európai országok fenntartásait és nem szabad erőltetni a menedékkérők tagállamok közötti szétosztását az Európai Unióban (EU) - fejtette ki a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke egy pénteki interjúban.

    Wolfgang Schäuble a ZDF német országos köztelevízió hírportálján ismertetett interjúban hangsúlyozta: "ha a kelet-európaiak azt mondják, hogy a mi társadalmaink nem viselik el a menekültek befogadását, akik nem is akarnak hozzánk jönni, akkor találjunk ki valami mást".
    "Meg kell hallgatnunk őket és közös megoldásokat kell találnunk" - tette hozzá a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik legtekintélyesebb politikusa. 
    Aláhúzta: nem azt kell hajtogatni, hogy valamely kelet-európai ország ellenállása miatt nem lehet kialakítani egy EU-s menekültügyi rendszert, mert ezzel csak "a megegyezésre való képtelenségünk foglyává válunk", ami megengedhetetlen.
    A német újraegyesítés után is tapasztalható volt "bizonyos tartózkodás" az egykori NDK területén fekvő tartományok részéről, amikor menedékkérőket osztottak szét a tartományok között. 
    Az új tartományok "azt mondták, hogy nálunk az emberek nincsenek hozzászokva ehhez", mert "az NDK-ban nem volt migráció".
    "Ezért valahol megértem a kelet-európaiakat és úgy érzem, hogy fordítva ülünk a lovon, amikor azt mondjuk, hogy először az igazságos szétosztásról kell gondoskodni" - fejtette ki az Európai Néppárthoz (EPP) tartozó CDU politikusa.
    "Azt kellett volna mondanunk, hogy oldjuk meg közösen a problémát, és mindenki járuljon hozzá ehhez annyival, amennyivel képes, egyesek többel, mások kevesebbel, és így létrehozunk egy ésszerű szabályozást" - tette hozzá Wolfgang Schäuble.
    A többi között arról is szólt, hogy a vasárnap véget érő európai parlamenti (EP-) választás után az EU-nak fokoznia kell az ügyek megvalósításának ütemét és hatékonyságát. 
    Így akár a menekültügyben is elképzelhető egy többsebességes megoldás - jelezte Wolfgang Schäuble, kifejtve, hogy a következő években mindig azt javasolná az EU-ban, hogy "aki készen áll a következő lépésre, az tegye is meg, de meg kell érteni mindazokat, akik nem hajlandóak erre".