Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2019-05-23 19:30:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    A Kárpát-medence fölött található annak a sekély ciklonnak a középpontja, amely már napok óta meghatározza Közép-Európa időjárását. Bár már fokozatosan gyengül, még többfelé okoz a térségben felhős időt és esőt, záport, néhol zivatart. Cseh- és Lengyelországban 24 óra leforgása alatt pedig helyenként jelentősebb, 70-80 mm-t meghaladó csapadék is összegyűlt. Ugyancsak ciklonok örvénylenek a Brit-szigetek térségében, illetve a Balkán-félsziget felett, ahol a frontok útját vastag, összefüggő felhőzet jelzi, és több helyen fordul elő eső, zápor. Délnyugat felől ezzel szemben egy anticiklon nyúlik be a kontinens fölé. Ezekben az országokban sokat süt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. Skandinávia déli felén és a Fekete-tengertől északra a hőmérséklet több fokkal meghaladja a sokévi átlagot, délután általában 21 és 27 fok között alakul a csúcsérték. Szintén meleg van a déli országokban, ahol a maximumok 27 és 32 fok között változnak, míg a köztes területeken 13 és 24 fok közti értékeket mérnek. Az említett sekély ciklon hátoldalán még többnyire nedves levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, péntek estig elsősorban a középső és keleti országrészben várható csapadék.
    
    Előrejelzés az ország területére péntek estig
    ---------------------------------------------
    Északkeleten, keleten jobbára erősen felhős időre számíthatunk, míg másutt szakadozott, gomolyos jellegű felhőzet várható. Éjjel ezeken a tájakon fokozatosan csökken a felhőzet, majd pénteken a Dunántúl nyugati felén kissé felhős, napos idő ígérkezik. Keletebbre közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, de némi napsütés ott is lehet. Elsősorban a középső és keleti országrészben fordulhat elő csapadék, nagyobb számban ezen belül is keleten, ahol elszórtan zivatar is kialakulhat. Fokozatosan csillapodik a légmozgás, pénteken jellemzően már csak élénk lökések kísérik az északnyugati szelet.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 17 és 22 fok között valószínű, délnyugaton lesz a legmelegebb.