Gedeon napja van. | 2024.03.28

Sajtóértesülések szerint a Pentagon további katonák Közel-Keletre küldését fontolgatja

2019-05-23 09:24:00

A Pentagon (amerikai védelmi minisztérium) további 5-10 ezer katona Közel-Keletre vezénylését fontolgatja - jelentette szerdán este - mások mellett - az amerikai közszolgálati rádió (NPR). 

    A tárca az amerikai hadsereg Középső Parancsnokságának kérése nyomán vette fontolóra a csapaterősítést. A Középső Parancsnokság illetékesei a térségben tapasztalható és erősödő feszültséggel indokolták a kérést. Egyelőre nem derült ki, hogy a kérést látta-e a Fehér Ház, a Pentagon pedig mindenféle kommentártól elzárkózott. 
    A térségben Teherán és Washington, illetve Teherán és Washington szövetségesei között erősödött a feszültség. Az amerikai kormányzat május elején tovább szigorított az Irán elleni gazdasági szankciókon, majd iráni fenyegetésről szóló hírszerzési információkra hivatkozva repülőgép-anyahajót és bombázókat vezényelt a Perzsa(Arab)-öböl térségébe.
    Patrick Shanahan amerikai ügyvezető védelmi miniszter kedden újságíróknak azt nyilatkozta: Washington nem akar háborút Teheránnal, a repülőgép-anyahajó és a katonai alakulat térségbe vezénylése csak elrettentésre szolgál. A tárcavezető úgy vélekedett, hogy a kormány lépései eredményesek voltak, és eltántorították Teheránt az esetleges támadásoktól.
    Mike Pompeo külügyminiszter pedig, szintén kedden, egy rádióinterjúban arról beszélt: "eléggé valószínű", hogy Irán áll a Perzsa(Arab)-öbölben négy hajó, köztük két szaúd-arábiai tanker, valamint szaúdi olajvezetékek ellen május közepén elkövetett "szabotázsakciók" hátterében. Pompeo ugyanakkor hozzátette: az amerikai kormányzat még nem vonta le a "végleges következtetéseket". 
    Donald Trump amerikai elnök a hétvégén - miután rakéta csapódott be az Egyesült Államok bagdadi nagykövetségének épülete közelében, állítólag abból az irányból, ahol az Irán támogatta síita milicisták vannak - megfenyegette Iránt. "Ha Irán harcolni akar, akkor Iránnak hivatalosan vége lesz" - írta mikroblogjában az elnök.
    Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási vezetője szerdán kijelentette: az iráni fiatalok még látni fogják Izrael és az amerikai civilizáció pusztulását.