Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az IT szakemberek közel fele külföldre költözne egy jó állásért egy kutatás szerint

2019-05-23 08:45:00

Magyarországon az IT szakemberek 43 százaléka menne külföldre egy jobb munka reményében, jóval többen, mint az egyéb területeken dolgozók, ahol 35 százalékos ez az arány - derül ki a Boston Consulting Group (BCG), egy nemzetközi HR hálózat, a The Network, és a Profession.hu közös kutatásából.

    Az MTI-nek elküldött felmérés szerint a magyar IT szakemberek mobilitása messze elmarad a nemzetközi átlagtól, globálisan ugyanis 67 százalékuk nyitott a külföldi munkavállalásra. A magyar informatikusok hagyományosan is népszerű kivándorlási célpontokat választanának: Ausztriát, az Egyesült Államokat vagy Németországot.
    A kutatás szerint az IT szakemberek 80 százaléka egyetemi végzettségű, 68 százalékuk férfi - Magyarországon 75 százalékuk. Az IT szakemberek elsődlegesen nem startupoknál, hanem leginkább nagyvállalatoknál akarnak dolgozni. A magyar válaszadók 76 százaléka alkalmazott, 11 százaléka szabadúszó, 2 százaléka gyakornok.
    Az IT szakemberek megtartása nehéz a kutatás szerint, 39 százalékuk kevesebb mint 2 évet dolgozik egy munkahelyen.
    A nemzetközi Decoding Digital Talent kutatás során a BCG és a Profession.hu Magyarországon több mint 12 ezer munkavállalót, köztük 673 IT szakembert kérdezett meg. A felmérésben globálisan több mint 366 ezren vettek részt, közöttük közel 27 ezer IT szakember.