József napja van. | 2024.03.19

Időjárás-jelentés

2019-05-20 15:40:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Közép-Európa fölött ciklon örvénylik, amelynek hatására szárazföldünk középső és nyugati tájai fölött erősen felhős az ég, és több helyen alakul ki eső, zápor, helyenként zivatar.
    A Fehér-tengertől a Kelet-európai-síkságon át egészen a Fekete-tengerig anticiklon húzódik. A magasnyomás területén a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, napos az idő, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés.
    Szintén anticiklonális hatások érvényesülnek a Pireneusi-félszigeten, ott süt a nap. A legmagasabb nappali hőmérséklet a fent említett ciklon előoldalán érkező meleg léghullámok miatt többnyire 21 és 29 fok között változik.
    A ciklon hátoldalán hűvösebb van, Nyugat-Európa nagy részén általában 15 és 20 fok között alakul a csúcshőmérséklet.
    Kedd estig a Kárpát-medence fölé továbbra is változó nedvességtartalmú, labilis légállapotú, kissé hűvösebb levegő érkezik.
    
    Előrejelzés az ország területére kedd estig
    -------------------------------------------
    Hétfőn az erőteljesebb gomolyfelhő-képződés mellett több-kevesebb napsütés várható, többfelé alakul ki zápor, zivatar. Éjszaka a Dunántúlon csökken a felhőzet, keleten, északkeleten azonban továbbra is több lesz a felhő, főként keleten lehet szórványosan zápor, egy-egy zivatar.
    Kedden a fátyol- és a gomolyfelhők mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk, de eleinte keleten, majd déltől nyugaton lehetnek erősebben felhős területek is. Reggel északkeleten, majd átmeneti szünet után délután szórványosan valószínű zápor, helyenként zivatar. A déli, délnyugati szél napközben többfelé megerősödik, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14 fok között várható.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 17 és 22 fok között alakul.