Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megnyílt a 24. Múzeumok Majálisa Budapesten

2019-05-19 07:59:00

Megnyílt a 24. Múzeumok Majálisa szombaton Budapesten, a megújult Múzeumkertben.

    Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár a rendezvényen kiemelte: a Múzeumok Majálisa kiváló alkalom, hogy a családok együtt legyenek, értékes időt tölthessenek el közösen. 
    A politikus hozzáfűzte: a múzeumokból és közgyűjteményekből tudunk legtöbbet meríteni ahhoz, hogy a történelemre alapozott helyes döntéseket hozhassunk egyénként, családként és nemzetként egyaránt.
    A kétnapos rendezvényen több mint száz múzeum és kiállítóhely programjai, koncertek és kézművesvásár várja az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében - emelte ki a rendezvényre küldött üzenetében Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, akinek köszöntőjét távollétében Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője olvasta fel.
    Sánta Péterné, Józsefváros alpolgármestere hangsúlyozta: a felújított Múzeumkert méltó környezetet nyújt az ország első számú múzeumának.
    A Múzeumok Majálisa megnyitóján adták át Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat. Az elismeréseket a nyíregyházi Jósa András Múzeum munkatársai, valamint a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Réber László-tárlatának rendezői vehették át.
    Az év múzeuma 2019 pályázaton különdíjat kapott a Kegyeleti Múzeum - Temetkezési és Kegyeleti Szakgyűjtemény, elismerő oklevélben részesült a szentesi Koszta József Múzeum és a fővárosi Sziklakórház Atombunker Múzeum. 
    Az év kiállítása 2019 pályázaton a bíráló bizottság különdíjjal jutalmazta a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum Zár(ol)va - A gödöllői kastély titkos élete, 1950-1990 című tárlatot.
    Elismerő oklevelet vehettek át a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) - Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum Mesés bábok - bábos mesék című, a PIM Kazinczy Ferenc Múzeuma Újhely és a Nagy Háború című, a budapesti Tomory Lajos Múzeum Ekevasba fogott madárszárny című, valamint a miskolci Herman Ottó Múzeum Dinók Földjén - MezoZOOikum, című kiállításának alkotói is.
    A majálison az érdeklődők belülről is megtekinthetnek egy muzeális Nysa mentőautót, felülhetnek egy velocipédra, megismerkedhetnek a termonukleáris alapú villamosenergia-termeléssel, kipróbálhatnak büntetés-végrehajtási eszközöket, sőt lovagi felszerelésbe is bújhatnak. A Nemzeti Múzeum belső tereiben a Műtárgysétány'89 a rendszerváltoztatás évét idézi fel.
    A kétnapos fesztivál részletes programja a www.muzeumokmajalisa.hu internetes oldalon érhető el.