Gedeon napja van. | 2024.03.28

Több ezren tüntettek Bécsben a Kancellária előtti téren

2019-05-18 19:30:00

Több ezer tüntető gyűlt össze szombaton az osztrák kancellária előtt, hogy a koalíció felmondását, illetve Sebastian Kurz néppárti (ÖVP) kancellár lemondását és új választások kiírását követeljék.

    A kancellária előtti Ballhausplatzon, a tömeg hangosbemondón át kísérte figyelemmel a botrányba keveredett Heinz-Christian Strache (FPÖ) sajtótájékoztatóját, ahol a szabadságpárti politikus lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről. A tüntetők a helyszínen maradva délután Kurz kancellár reakcióját várták.
    A Strache körüli botrány péntek este robbant ki, miután a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung című német lapok közzétettek egy videofelvételt. A felvétel tanúsága szerint a szabadságpárti politikus két éve a spanyolországi Ibiza szigetén a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését helyezte kilátásba egy állítólag Ausztriába településre és ottani befektetésekre készülő, magát dúsgazdagnak valló orosz nőnek. A találkozón jelen volt Johann Gudenus, az FPÖ frakcióvezetője is.
    A videó nyilvánosságra kerülése után szombaton 13 órára hirdettek demonstrációt civilek a kancellária előtti térre. A tömeg sajtóhírek szerint már órákkal korábban gyülekezni kezdett, egyes becslések szerint délutánra tízezren gyűltek össze.
    Az emberek plakátokkal, táblákkal, transzparensekkel érkeztek, többen új választásokat követeltek. A hangulat ugyanakkor mindvégig oldott maradt, ezt bizonyítja, hogy néhányan felirataikon ibizai nyaralás lehetőségét hirdették.
    A megmozduláshoz ellenzéki pártok vezetői is csatlakoztak, köztük az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) európai parlamenti listavezetője, Andreas Schieder, valamint a zöld párt (Die Grünen) szóvivője és európai parlamenti csúcsjelöltje, Werner Kögler.
    A helyszínen 150 rendőr ügyel az emberek biztonságára.