Huba napja van. | 2019.08.19 | MNB középárfolyam:

Időjárás-jelentés

2019-05-16 16:05:37

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    A Skandináv-félsziget felett anticiklon található, arrafelé általában nyugodt, napos, csapadékmentes az idő. Ezzel szemben Közép-Európa időjárását ciklonális hatások alakítják, többnyire erősen felhős vagy borult az ég, több helyen esik az eső, záporeső, a Földközi-tenger környezetében néhol zivatar is előfordul. A tartósan csapadékos tájakon a hőmérséklet napközben is 10 fok alatt marad. Az Ibériai-félszigeten viszont igazi nyárias idő uralkodik, délutánra nagy területen emelkedik 30 fok fölé a hőmérséklet, néhol 35, 36 fok is előfordul. A Kárpát-medence időjárását befolyásoló sekély ciklon és frontjai fokozatosan gyengülnek és elhagyják térségünket, pénteken már valamivel szárazabb, kissé melegebb léghullámok érkeznek fölénk.

    Előrejelzés az ország területére péntek estig:
    ----------------------------------------------    
    Csütörtökön a Dunántúlon erősen felhős vagy borult marad az ég, ettől keletebbre szakadozottabbá válhat a felhőzet. Éjszaka a Dunántúlon is szakadozik a felhőzet. Pénteken a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett sok gomolyfelhő képződik, amelyek estére többnyire feloszlanak. Kezdetben az északkeleti megyékben, éjszaka és pénteken főként keleten másutt is kialakulhat futó zápor. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, élénk széllökések csak pénteken Sopron térségében lehetnek.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 11 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 17 és 24 fok között alakul, nyugaton lesz a hűvösebb, északkeleten pedig a legmelegebb.