Gedeon napja van. | 2024.03.28

NAV: már csak négy nap van hátra az szja-bevallás határidejéig

2019-05-16 11:45:00

Már csak négy nap van hátra a személyi jövedelemadó (szja) bevallás határidejéig, azaz május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani és kiegészíteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által készített szja-bevallási tervezetet, amit legegyszerűbben az ügyfélkapuval rendelkezők tehetnek meg az adóhivatal honlapjáról elérhető webes felületen - közölte a NAV csütörtökön az MTI-vel. 

    A közlemény szerint aki nem módosít a tervezetén, annak - az őstermelőket, az áfás magánszemélyeket és az egyéni vállalkozókat kivéve - a kiajánlott tervezet lesz az érvényes bevallása május 20-a után. Ugyanakkor kiemelték, hogy akiknek visszajár a befizetett adóból, vagy fizetniük kell a bevalláskor és részletfizetést kérnének, azoknak a bevallási tervezet személyre szabott kiegészített nyilatkozatát kell kitölteni és visszaküldeni május 20-ig.  
    Akik elakadnak a tervezet jóváhagyásában, esetleges kiegészítésében vagy az 1+1 százalék felajánlásában, azok hívják a NAV infóvonalát a 1819-es telefonszámon, ahol a hivatal munkatársai május 17-ig munkanapokon este 18 óráig, május 18-án (szombaton) és május 19-én (vasárnap) délután 13:30-ig, május 20-án (hétfőn) pedig este 20 óráig fogadják a személyi jövedelemadózással összefüggő kérdéseket. Hozzátették, hogy május 20-án minden budapesti és megyeszékhelyen található központi ügyfélszolgálat 20 óráig tart nyitva.
    A közleményben felidézték, hogy április végéig több mint félmillió ügyfélkapuval nem rendelkező adózó kapta meg postán a bevallási tervezetét a NAV-tól. Az adóhivatal mindenki számára azt tanácsolja, hogy nézze át a papíralapú tervezetet és olvassa el a mellékelt tájékoztatót, amiben minden fontos tudnivaló megtalálható.