Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ankara tagadja az orosz légvédelmi rendszer leszállításának elhalasztására vonatkozó híreszteléseket

2019-05-15 18:10:00

 

A török külügyminiszter szerdai ankarai sajtótájékoztatóján tagadta azokat a nyugati híreszteléseket, amelyek szerint Törökország mérlegeli az Oroszországtól vásárolt Sz-400-as légvédelmi rakétarendszerek júliusra tervezett leszállításának elhalasztását.

 

    Mevlüt Cavusoglu leszögezte: nincs napirenden az Sz-400-asok leszállításának elhalasztása vagy leállítása. Az orosz fegyvervásárlásról szóló egyezmény le van zárva - hangoztatta.
    A török diplomácia vezetője egyúttal rámutatott: Ankara továbbra is egyeztetetéseket folytat Washingtonnal annak a Törökország által javasolt munkacsoportnak a felállításáról, amely kivizsgálná, hogy jogosak-e a nyugati aggodalmak, és az orosz légvédelmi rakéták tényleg veszélyt jelentenek-e a NATO rendszereire. Amennyiben az Egyesült Államok bízik magában, elfogadja a bizottság létrehozását célzó török ajánlatot - tette hozzá.
    A nyugati sajtóban a napokban megjelent hírek szerint Washington a múlt héten arra kérte Ankarát, hogy halassza el az orosz fegyverek leszállítását, amit Törökország fontolóra is vesz.
    Az Egyesült Államok és Ankara más NATO-szövetségesei már többször nehezményezték, hogy Törökország orosz rakétarendszert vásárol. Az ankarai vezetés többször nyomatékosította, hogy nem lép vissza az orosz légelhárító rakéták beszerzésétől.
    Az Egyesült Államok attól tart, hogy az orosz technológia valódi célja adatgyűjtés a NATO katonai képességeiről. Egy amerikai törvény gazdasági szankciókat helyez kilátásba mindazoknak az országoknak, amelyek orosz vállalatoktól vásárolnak fegyvereket.
    Ezzel összhangban az amerikai védelmi minisztérium szintén április elején bejelentette: az Egyesült Államok első lépésként leállította az F-35-ös harci gépek törökországi fogadásához és hadrendbe állításához szükséges felszerelések és kézikönyvek szállítását. A Pentagon ugyanakkor akár a száz darab harci gép eladásáról kötött török-amerikai egyezmény felmondását is kilátásba helyezte, sőt azt is, hogy Törökországot kizárja a fejlesztési programból, amelyben a kezdetek óta részt vesz.
    Múlt hétfőn Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Ankarába látogatott, ahol Recep Tayyip Erdogan török államfővel és Cavusogluval tárgyalt egyebek mellett az Sz-400-asok ügyéről.