Andrea napja van. | 2024.04.18

Trócsányi: az Alkotmánybíróság előtt van az OBH elnöke és OBT közötti konfliktus ügye 

2019-05-15 10:28:00

Az Alkotmánybíróság előtt van az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és az Országos Bírói Tanács (OBT) közötti konfliktus ügye - közölte Trócsányi László igazságügyi miniszter kedd este az MTI-vel.

    A miniszter kiemelte: sem korábban, sem most sincs abban a helyzetben - mint hivatalban lévő igazságügyi miniszter -, hogy állást foglaljon a vitatott kérdésben. Ezért téves minden olyan hivatkozás, amely azt sugallja, hogy ebben a kérdésben állást foglalt volna - tette hozzá.
    Ebben a kérdésben - mint írta - jogilag csak az Alkotmánybíróság, az Országgyűlés és bizonyos részleteiben a bíróság jogosult állást foglalni és dönteni. Jelenleg az ügy az Alkotmánybíróság előtt van, ami azt jelenti, hogy az ombudsman megkérdőjelezte a testület (OBT) legitimitását.
    Trócsányi László mindemellett sajnálatosnak nevezte: kevés szó esik arról, hogy a bíróságok teljesítménye - amelyet az igazságügyi eredménytábla is igazol -  az Országos Bírósági Hivatala felállítása óta a hatékonyság és a minőség szempontjából is nagyon sokat fejlődött, az összehasonlító adatok tekintetében Európa élmezőnyéhez tartozunk. Ebben Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal elnökének személyes érdemei elvitathatatlanok - szögezte le a miniszter.
    Az OBT múlt szerdai határozatával indítványozta Handó Tünde menesztését, kifogásolva egyebek mellett az OBH elnökének kinevezési gyakorlatát és az előterjesztések benyújtásának megtagadását.
    Kedden az OBH azt közölte: minden megyéből kiálltak az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke mellett.