Andrea napja van. | 2024.04.18

Időjárás-jelentés

2019-05-14 18:24:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Dánia térségében magasnyomás található, amelynek középponti területén a légnyomás kis híján az 1040 hPa-t is eléri. Az anticiklon hatóköre azonban egészen az Ibériai-félszigetig terjed, így Észak- és Nyugat-Európában többnyire csapadékmentes az idő. Északon a sok napsütés ellenére hűvös van. A csúcsérték a Skandináv országokban alig éri el a 15 fokot, de még Németországban is csupán 15 fok körül alakul, mivel ezt a képződményt sarkvidéki eredetű levegő tölti ki. Nem így az Ibériai-félszigetet, ahol néhány helyen 35 foknál is melegebb van. A Balti-államoktól Olaszországig húzódó hullámzó frontrendszer egyben jelentős légtömeghatár, a Kelet-európai-síkságot kitöltő, szubtrópusról származó légtömegben több helyen 30 fokot meghaladó maximum fordul elő - egészen a 60. földrajzi szélességig bezárólag. A frontzóna mentén ugyanakkor sok a felhő, és elsősorban a Balkán-félszigeten, valamint a Kárpát-medencében sokfelé fordul elő eső, zápor, zivatar, több helyen jelentős mennyiségű (20-50 mm) csapadékot mérnek. A Kárpát-medence időjárását szerda estig ez a sekély ciklon és a hozzá kapcsolódó frontok alakítják.

    Előrejelzés az ország területére szerda estig:
    ----------------------------------------------    
    Általában borult lesz az ég, de a keleti, északkeleti megyékben átmenetileg több alkalommal is elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet. Továbbra is sokfelé várható eső, zápor; a keleti, északkeleti határ közelében kedden és szerdán is kialakulhat egy-egy zivatar. A legtöbb csapadék a Dunántúlon ígérkezik. A Zemplén térségében kedden, a Dunántúlon még szerdán is viharos lökések kísérhetik az északi szelet, másutt csupán élénk széllökések lehetnek.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5, 12 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 8, 15, északkeleten 16, 20 fok között alakul.