Auguszta napja van. | 2024.03.29

Alkotmányos válságot emlegetnek és képviselőházi voksolást javasolnak William Barr ügyében amerikai demokraták

2019-05-09 09:28:00

Az Egyesült Államokban egyes demokrata párti politikusok alkotmányos válságot emlegetnek, a képviselőház igazságügyi bizottsága pedig megszavazta, hogy William Barr igazságügyi minisztert vonják felelősségre a Mueller-jelentéssel kapcsolatban.

     A voksolás eredménye egyelőre csak azt jelenti, hogy a bizottság a képviselőház egészének szavazását javasolta Barr esetleges felelősségre vonásáról. Ha ez megtörténik, akkor az igazságügyi miniszterre perek sora várhat, amely pénzbüntetéssel vagy akár szabadságvesztéssel érhet véget. Jerrold Nadler, a demokrata többségű képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke ennek hatására szerdán este újságíróknak nyilatkozva azt mondta: Amerika alkotmányos válsággal néz szembe. A képviselőházi szavazásra "nagyon gyorsan sor kerülhet" - jelentette ki. 
    Az igazságügyi tárca vezetője ugyanis - miután meghallgatta őt a szenátus igazságügyi bizottsága, és ezen heves vita volt - a képviselőházi bizottság előtt már nem akart megjelenni, hogy beszámoljon a Mueller-jelentésről, továbbá a minisztérium közölte azt is, hogy nem adja át a Mueller-jelentés szerkesztetlen teljes változatát a törvényalkotóknak. A jelentés kiadásához a Fehér Ház sem járult hozzá. 
    A jelentést a Robert Mueller vezette különleges bizottság készítette el csaknem két esztendeig tartó munka után. A bizottság részben azt vizsgálta, hogy a 2016-os elnökválasztási kampány során a később megválasztott Donald Trump és kampánycsapatának munkatársai összejátszottak-e oroszokkal, részben pedig azt, hogy Donald Trump nem akadályozta-e az igazságszolgáltatást. Az első ügyben a bizottság válasza egyértelműen nemleges volt, az igazságszolgáltatás akadályozása kérdésében pedig azt állapította meg, hogy nincs elegendő bizonyíték a feltételezés alátámasztására. A konzekvenciák levonását azonban az igazságügyi miniszterre bízta, aki ezek után megállapította: az elnök nem akadályozta az igazságszolgáltatást. 
    Jerrold Nadler szerdán - a képviselőházi bizottsági szavazás után - megismételte korábban már többször hangoztatott véleményét, miszerint William Barr "Donald Trump személyes ügyvédje", továbbá "nem őszinte a kongresszussal". A demokrata párti politikus azzal vádolta meg a minisztériumot és a Fehér Házat egyaránt, hogy ellenzi "a kongresszus kormányzati koordináló szerepét", és "elzárják az információkat az amerikai nép elől". 
    "Képtelenség, hogy a kormány minden információt megtartson a végrehajtó hatalomnál" - mondta az újságíróknak Nadler, és azt fejtegette, hogy a kongresszus sem jut azokhoz az információkhoz, amelyek pedig szükségesek lennének a döntéshozatalhoz. Majd így fogalmazott: "Hosszú idő óta beszélünk arról, hogy alkotmányos válsághoz közelítünk. És most, íme, benne vagyunk. Alkotmányos válság van. Az Egyesült Államok azt kockáztatja, hogy zsarnokságba süllyed" - tette hozzá. 
    "Mélyen kiábrándító, hogy az amerikai nép választott képviselői úgy döntöttek, előadnak egy ilyen fölösleges politikai színjátékot" - reagált a szavazásra és Nadler kijelentéseire Kerri Kupec, az igazságügyi minisztérium szóvivője. Hangsúlyozta: a minisztériumot senki sem kényszerítheti törvénysértésre azzal, hogy titkosított dokumentumokat szolgáltat ki. 
    Szerdán a képviselőház hírszerzési bizottsága is beidézte William Barrt, és meghallgatásra szóló idézést küldött Donald Trump idősebb fiának is. Mindkettőjüket a Mueller-vizsgálat Oroszországgal összefüggő részleteiről faggatnák.