Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nyugalmat hősi halottainknak!

2019-05-07 17:05:00

Minden bizonnyal értesültek a sajtóból arról, hogy a közelmúltban kegyeletsértő módon megkezdték az Úz-völgyi első- és második világháborús hősi temető átalakítását a Bákó megyei Dormánfalva (Dormanesti) önkormányzatának a közreműködésével. Mivel itt nyugszanak az első világháború során a székelyföldi, illetve a Kárpátokban vívott harcokban részt vett miskolci 10. honvéd gyalogezred hősi halottai, ezért Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke levélben fordult testvérmegyénk vezetőjéhez, Borboly Csabához, a Hargita Megyei Tanács elnökéhez.

Az alábbiakban olvashatják a levelet. "Megdöbbenéssel értesültem a minap a sajtóból, hogy a Hargita megyéhez tartozó Csíkszentmárton tulajdoni regiszterében szereplő Úz-völgyi első- és második világháborús hősi temetőt a szomszédos Bákó megyéhez tartozó Dormánfalva (Dormanesti) önkormányzata átminősítette „nemzetközi temetővé” és a tulajdonos megkérdezése, hozzájárulása nélkül ott kegyeletsértő módon egy új parcellát létesített.

1996_0_680.jpg

(Fotó: internet)

Ez a lépés közvetlenül érinti Borsod-Abaúj-Zemplén megye lakosságát, mivel az első világháborúban Miskolc háziezrede, a 10-es honvéd gyalogezred részt vett Székelyföld felszabadításában, védelmében. A harcokban elhunyt honvédeink nyugszanak az Úz-völgyi temetőben. Ezért kérem elnök urat, mint testvérmegyénk vezetőjét, hogy a hatóságoknál járjon el az ügy megnyugtató rendezése érdekében. Ezzel kapcsolatban számíthat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat és megyénk lakosságának erkölcsi támogatására.

Kérem tájékoztasson a hősi temetővel kapcsolatban kialakult helyzetről, intézkedésekről, lehetőségekről, esetleges további segítségnyújtásról."