Auguszta napja van. | 2024.03.29

A matematika írásbelikkel folytatódtak a vizsgák

2019-05-07 12:26:00

Matematikából adnak számot tudásukról az érettségizők kedden országszerte. 

    Az Oktatási Hivatal MTI-hez kedden eljuttatott közleménye szerint matematikából középszinten 1222 helyszínen 69 233 diák (közülük 1839 tanuló angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb vagy szlovák nyelven), emelt szinten 88 helyszínen 3386 vizsgázó (közülük 63 diák angol, francia, német, spanyol vagy szlovák nyelven) tesz érettségit.
    A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart.
    A vizsgázók először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldják meg. A feladatlapokon belül a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.
    Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, ezek az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatottak ellenőrizni.
    A II. feladatlap két részre oszlik. Az A rész három feladatot tartalmaz, ezek egy vagy több kérdésből állnak. A B rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, ezek közül a vizsgázónak választása szerint kettőt kell megoldania, és csak ez a kettő értékelhető.
    A matematika emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces.
    Az írásbeli két részből áll, a diákok a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják.
    Az I. részfeladatsor négy feladatból tevődik össze, a feladatok több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.
    Vizsgázónként megengedett segédeszköz (közép- és emelt szinten is) a függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle is), a szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, a körző, a vonalzó és a szögmérő, ezekről a diákok gondoskodnak. Ezeket az eszközöket a vizsga során egymás között nem cserélhetik.
    Az érettségi dolgozatok javítása és értékelés központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történi