Emma napja van. | 2024.04.19

Martinek: az Eb-formát a vb-ig szinten lehet tartani 

2019-05-06 11:45:00

Martinek János szövetségi kapitány szerint a formában maradás szempontjából nem okoz gondot az öttusázóknak, hogy egy hónapon belül rendezik az év két fő versenyét, az Európa- és a világbajnokságot.

    Az augusztusi, angliai Eb-n nemenként nyolc olimpiai kvótát osztanak, a szeptemberi, budapesti vb-n pedig hármat. Ebből akár az is következhetne, hogy a kontinensviadal fontosabb, de a világbajnokság itthon lesz, ami a szokásosnál hangsúlyosabbá teszi, ráadásul új szabály szerint az Eb-n egy nemzetből csak egy versenyző juthat tokiói kvalifikációhoz. Így gyakorlatilag hasonlóak az esélyek, ezért fontos mindegyiken jó formában versenyezni.
    "Azt gondolom, hogy ezt szinten lehet tartani mindenképpen" - szögezte le az M1 aktuális csatornán hétfőn a férfi válogatott szakvezetője, majd hozzátette: ha az Eb-re 95 százalékosan felkészül valaki, amivel akár meg is nyerheti a versenyt, és arra picit rátesz, "finomítja, csiszolgatja" a formáját, akkor egy hónappal később nyugodtan be lehet vállalni egy világbajnokságot.
    Arra a kérdésre, hogy az Európa-bajnokságon hány magyart vár az első nyolcba, azt mondta: "hozzászoktunk a jó számokhoz, kettőt azért szeretnék bent látni".
    Martinek még emlékeztetett rá, hogy az idei Eb és vb után jövőre a világkupa-szereplés alapján világranglistáról, valamint a vb-ről még lehet tokiói kvótát szerezni.
    Öttusában ugyanakkor nemenként csak két versenyző indítható az olimpián, így ha a részvétel jogát többen is kivívják, a szövetségnek el kell döntenie, kit nevezzen a hazai olimpiai bizottság.