Gedeon napja van. | 2024.03.28

Huszonhárom új svájci gárdista tesz esküt a Vatikánban

2019-05-06 10:59:00

Ticino kanton az idei vendége a svájci gárdisták ünnepélyes eskütételének, amelyet az egyházfő védelmét biztosító katonai alakulat a hagyomány szerint minden évben május 6-án tart meg Vatikánvárosban.

    A Svájci Gárda új katonáinak eskütételét szokás szerint a pápai állam falai mögött, az apostoli paloták San Damaso-udvarán tartják. Az egész napos program során reggel misét mutattak be a Szent Péter-bazilikában, amelyet este az eskü ünnepélyes szertartása követi.     A 23 új svájci gárdista egyenként teszi le esküjét: ki-ki saját anyanyelvén, németül, franciául, olaszul vagy rétoromán nyelven mondja el a szövegét, közben jobb kezük három ujját az égre emelik a Szentháromság jeleként.
    Az eskütétel szertartásának minden évben más kanton a vendége: az idén Ticinóra esett a választás, ahonnan három új gárdista érkezett.
    Az 1506-ban alapított testőrség ma is kizárólag svájci születésű, vallásukat gyakorló katolikus, 19 és 30 év közötti férfiakból áll.
    A ceremónia dátuma 1527. május 6-t idézi, amikor a svájci katonák életük feláldozásával mentették meg VII. Kelemen pápát a Rómát és a Vatikánt megszálló és kifosztó V. Károly német zsoldoscsapataival szemben.
    A kék-piros-narancssárga egyenruhás svájci gárdisták feladata több mint ötszáz éve a mindenkori pápa védelme. A II. János Pál elleni 1981-es merénylet után felmerült a 110 fős pápai testőrség működésének és fegyverzetének korszerűsítése, de helyette a 130 fős pápai csendőrség hatáskörét bővítették.
    A továbbra is csak alabárddal és karddal ellátott svájci gárdisták a díszőrség szerepét töltik be a jelentősebb pápai szertartásokon, valamint Vatikán állam bejáratainál állnak őrségben.