Emma napja van. | 2024.04.19

Az OMV-Petrom szerint a romániai jogbizonytalanság nem teszi lehetővé a Fekete-tengeri gáz kitermelését

2019-05-03 14:29:00

A jelenlegi romániai törvényi feltételek nem tesznek lehetővé egy több milliárd eurós beruházásról szóló döntést, amely a Fekete-tengeri Neptun-térség földgáztartalékainak kitermelését célozná - állapította meg az osztrák OMV-Petrom vállalat pénteken közzétett első negyedéves jelentésében.

    Az Agerpres hírügynökség által idézett dokumentum szerint az osztrák OMV-csoporthoz tartozó romániai energetikai cég nem tett le a kontinentális talapzat alatt felfedezett, több mint 40 milliárd köbméternyi földgáz kitermeléséről és értékesítéséről, ennek érdekében pedig további tárgyalásokat akar folytatni a román kormánnyal a befektetői feltételek javításáról.
    A vállalat korábbi számításait az a 114-es számú adóügyi sürgősségi rendelet húzta át, amellyel tavaly év végén lepte meg a bukaresti kormány a gazdasági szereplőket. Az OMV-Petrom a "liberalizált gázpiachoz történő visszatérés egy szükséges lépéseként" értékelte a bukaresti kormány március végi 19-es számú sürgősségi rendeletét, amely - a bankadó csökkentése mellett - a 114-es kormányrendelet magánnyugdíj-alapokra, energetikai cégekre és távközlési szektorra vonatkozó előírásait is módosította, illetve elhalasztotta.
    A cég szerint azonban egy kiszámítható, stabil, befektető-barát adószabályozás elengedhetetlen feltétele annak, hogy az OMV-Petrom fejlessze szárazföldi és tengeri (offshore) beruházásait.
    Az OMV-Petrom az amerikai ExxonMobillal közösen termelheti ki Romániában a Fekete-tenger Neptun elnevezésű kontinentális talapzatában rejlő, 42 és 84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiséget. A bankokat "kapzsisági illetékkel" sújtó, azóta részben visszavont, elhíresült sürgősségi rendeletében a bukaresti kormány tavaly decemberben az üzleti forgalom 2 százalékának megfelelő adót vetett ki az energetikai cégekre, a lakossági felhasználású földgáz árát három évre befagyasztotta.
    A fekete-tengeri gáztermelés megkezdésében Magyarország is érdekelt, ez ugyanis alternatívát jelenthetne az Oroszországból származó földgázimportra. Tavaly magyar vállalatok kötötték le a fejlesztés alatt álló, a két ország gázhálózatát összekötő román-magyar interkonnektor teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó