Gedeon napja van. | 2024.03.28

Nyilvántartásba vették az első megfigyelőket

2019-05-02 18:31:14

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tevékenységét nyomon követő megfigyelőket vett nyilvántartásba csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), a megfigyelők egyebek mellett személyesen figyelhetik majd a levélszavazatok feldolgozását. 

    A választási eljárási törvény szerint az EP-választáson listát állító jelölőszervezet az NVI mellé legfeljebb öt megfigyelőt bízhat meg a levélszavazatok szavazási iratainak ellenőrzése és a szavazatok megszámlálása törvényességének ellenőrzésére. 
    Az NVI-nél május 20-ától bontják fel az addig beérkezett levélszavazatok borítékjait és ellenőrzik a szavazat melletti nyilatkozat adatainak hitelességét. A voksot tartalmazó borítékot azonban nem bontják fel, csak a szavazás lezárultát követően. Az NVI mellé delegáltak figyelemmel kísérhetik az iroda munkáját. 
    Az NVB csütörtökön öt megfigyelőt vett nyilvántartásba, valamennyit a Jobbik Magyarországért Mozgalom jelentette be.
    Megfigyelőket az NVB-nél május 16-án 16 óráig lehet bejelenteni. 
    Az NVB ellenőrzi a megfigyelő választójogát, és ha rendben találja, a megfigyelőt nyilvántartásba veszi. A nyilvántartásba vett megfigyelő jelen lehet az iroda munkájánál, de az iroda munkáját nem befolyásolhatja és nem zavarhatja.