Gedeon napja van. | 2024.03.28

The Washington Post: Mueller kifogásolta Barr igazságügyi miniszter összefoglalóját a jelentéséről

2019-05-01 11:10:00

Robert Mueller különleges vizsgálóbíró levelet írt William Barr amerikai igazságügyi miniszternek, amelyben kifogásolta a jelentéséről készült, annak közzététele előtt hetekkel korábban kiadott miniszteri összefoglalót - jelentette internetes oldalán kedd este a The Washington Post című lap. 

    A négyoldalas összefoglaló "nem teljes mértékben tükrözte a bizottság munkájának összefüggéseit, természetét és lényegét, továbbá konklúzióit" - írta Barrhoz intézett levelében Robert Mueller.
    Mueller volt a vezetője a róla elnevezett különleges vizsgálóbizottságnak, amely a 2016-os választásokon a Trump-kampány munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszást, valamint azt volt hivatott feltárni, hogy vajon Donald Trump elnök akadályozta-e az ügy feltárásában az igazságszogáltatást. A csaknem két esztendeig tartó vizsgálat után a jelentést március közepén hozták nyilvánosságra, előtte három héttel azonban az igazságügyi miniszter egy négyoldalas összefoglalóban összegezte a jelentés tartalmát.
    Levelében Robert Mueller felhívta a figyelmet, hogy ami történt, az azzal fenyeget, hogy "aláássa a fő célt, amiért a tárca kinevezte a különleges vizsgálóbizottságot: hogy biztosítsa a teljes közbizalmat a vizsgálat eredményét illetően".
    A levél után Mueller telefonon is felhívta a minisztert.
    A The Washington Post - amelynek munkatársai hozzájutottak Mueller levelének egy másolatához - azt írta: a levél és Mueller ezt követő telefonhívása tükrözi a vizsgálat megítélésében meglévő nézetkülönbséget a két tisztségviselő között. A lap megjegyezte: Mueller és Barr egyébként régóta kollégák és barátok is.
    "A demokraták a kongresszusban valószínűleg górcső alá veszik Mueller Barrnak címzett kifogásait, miközben fontolgatják az elnök elmozdítását célzó alkotmányos eljárás megindítását, és azon rágódnak, milyen mértékben gyakoroljanak nyomást Muellerre annak érdekében, hogy maga vállaljon meghallgatást" - állapította meg a lap.
    A Barrnak küldött levél március 27-i keltezésű, vagyis néhány nappal azt követően íródott, hogy a miniszter már bejelentette: a Mueller-bizottság jelentése szerint nem történt összejátszás a Trump-kampány munkatársai és oroszok között. A jelentés nem jutott arra a konklúzióra, hogy Donald Trump akadályozta volna az igazságszolgáltatást, és az igazságügyi miniszter ezt a kongresszusnak küldött, kifogásolt összefoglalójában úgy értékelte, hogy Trump nem követte el ezt a bűncselekményt.
    Robert Mueller levelének másolatáról a The Washington Post egy nappal William Barr képviselőházi bizottsági meghallgatása előtt adott hírt, miközben már nem csupán a kongresszus politikusai, hanem április 18-a óta a közvélemény is megismerhette a 448 oldalas teljes jelentés szerkesztett változatát.
    A lap cikkére Mueller és irodája nem kívánt reagálni, az igazságügyi tárca egyik szóvivője pedig megerősítette, hogy Mueller és Barr valóban beszéltek egymással telefonon. 
    Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának demokrata párti vezetője - aki Barr csütörtöki meghallgatását elnökli majd - kedd este Twitter-bejegyzésben jelezte: "Barrnak muszáj lesz erre választ adnia."