Gedeon napja van. | 2024.03.28

Potápi Árpád: az erős magyar közösséghez az önálló média is hozzátartozik

2019-04-27 17:38:00

Az erős magyar közösséghez nem csak az oktatási, kulturális és politikai intézményrendszer tartozik hozzá, hanem az erős, önálló média is - hangsúlyozta Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton a drávaszögi Bellyén a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) médiaházának ünnepélyes átadásán.

    A média ugyanis nem csak arról szól, hogy a legfrissebb hírekkel lássa el a közösséget, a média maga közösséget formál azok között, akik olvassák, nézik vagy hallgatják - hangoztatta. 
    "Ezért tartjuk kiemelten fontosnak a szerepét" - mondta, hozzátéve: a közösség éltető erő, és amíg a Magyarország határain kívül élő magyar közösség magyarul tud szólni, addig van jövő. 
    Potápi Árpád megköszönte a horvát kormánynak, hogy támogatta az épületnek a felépítését és berendezését, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy egy magyar médiaközpontról lehessen beszélni a horvátországi magyarság körében. 
    Az államtitkár megköszönte a horvátországi magyar médiában dolgozó újságírók munkáját is. Szavai szerint az elmúlt években jelen voltak a Kárpát-medencei hírek gyártásában és közvetítésébe, valamint a horvát média felé is kapcsolatot jelentettek. 
    Potápi Árpád a közelgő horvátországi kisebbségi önkormányzati választásokról és a május 26-ai európai parlamenti választásokról szólva arra kérte a horvátországi magyarokat, hogy mind a kétszer menjenek el szavazni, és utóbbinál az erős nemzetek Európájára adják le voksukat.
    Kalmár Ferenc, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa, a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság magyar társelnöke hangsúlyozta, hogy a médiaház a vegyes bizottság ajánlásával, a horvát kormány támogatásával jött létre. 
    A hat szomszédos ország vegyes bizottságaiból a horvát-magyar a leghatékonyabb, és itt tudnak konkrét eredményeket felmutatni. "Az elmúlt két évben - Magyarországon és Horvátországban egyaránt - több eredmény született, többet értek el, mint az előző tízben" - szögezte le. 
    Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, magyar kisebbségi parlamenti képviselő az MTI-nek elmondta: a háromszintes médiaközpont első emeletén az Új Magyar Képes Újság és a Drávatáj szerkesztősége, valamint egy új stúdió kap helyet, a legfelsőbb szinten egy konferenciaterem van, a földszinten pedig a HMDK bellyei alapszervezetének a közösségi helyisége.
    Az Új Magyar Képes Újság 1996. április 11-étől jelenik meg. A négyfős szerkesztőség kezdetben anyagi és technikai eszközök, a munkavégzéshez elengedhetetlen feltételek megléte nélkül jelentette meg a lapot. Néhány év múlva, az eszéki magyar iskolaközpont megnyitása után rövid időre a lap szerkesztősége is helyet kapott az intézményben, ugyanúgy, mint az akkor alakult Drávatáj szerkesztősége, amely eleinte határon túli tudósítói pontként működött, és az MTV-t, valamint a Duna TV-t látta el anyagokkal. Ezt követően tíz évig Eszék városa bocsátott rendelkezésére egy pici irodahelyiséget. 2011-ben a magyar kormány segítségével és anyagi támogatásával a két szerkesztőség bérelni tudott egy alkalmasabb, saját telephelyet. Jelenleg pedig, 2019 áprilisában a horvát kormány támogatásából, a 2,7 millió kunából (115 millió forint) épült, impozáns épületbe költözhetett - mondta el Jankovics Róbert.