Auguszta napja van. | 2024.03.29

Erdő Péter: a katolikus nevelés a hívő világiak felelőssége is

2019-04-26 16:45:00

A világban megfigyelhető a katolikus hívők ébredése, rádöbbennek hitükből fakadó felelősségükre. A katolikus nevelés immár a hívő világiak felelőssége is - mondta Erdő Péter bíboros pénteken Esztergomban.    

    A bíboros az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye köznevelési intézményeiben dolgozók konferenciáján felidézte az 1965-ban zárult II. vatikáni zsinat útmutatását, amely szerint a világi hívőknek fontos kötelességük, hogy az evangélium szellemében alakítsák az e világi dolgok rendjét, tehát a gazdaság, a politika, a kultúra, a művészet, a tudományok világát.
    Akkoriban a mi térségünkben annak, aki hűséges akart maradni a hitéhez, a valóság alakítása helyett inkább személyes tanúságtétellel kellett helytállnia - emlékezett az esztergom-budapesti érsek.
    "Aztán változtak a körülmények. Talán gyorsabban is, mint a szerves fejlődésben el tudtuk volna képzelni. Akkor ránk szakadt egy feladat, ami pozitív kihívást jelentett és úgy látjuk, az oktatási intézmények működtetésével a katolikus hit eljut a lelkekig" - fogalmazott Erdő Péter.
    A bíboros, prímás úgy vélte, a katolikus iskolák elterjedésével, valamint a pedagógusokat katolikus szellemben felkészítő főiskolai és egyetemi képzés kialakulásával az oktatás helyzete "jobban alakult", mint azt a '90-es évek végén az átlagember remélhette.
    A 850 szakember részvételével megrendezett konferencián Stanislav Zvolenský pozsonyi érsek delegáltjaként Dariusz Zuk-Olszewski, a szlovák püspöki konferencia katekézis- és oktatásügyi titkára a szlovák katolikus oktatás helyzetéről tartott előadást.         Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Katolikus Iskolai Főhatósága (EKIF) jelenleg 17 közoktatási intézményt tart fenn, 32 telephelyen. Pedagógusaik tevékenysége 8300 gyermeket és diákot érint: 500 óvodás, 4200 általános iskolás, 2000 középiskolás, 1400 zeneiskolás nevelése és oktatása folyik az intézményekben, 200-an pedig gyógypedagógiai nevelésben-oktatásban részesülnek. A hitoktatást több mint 80 oktató végzi.