Auguszta napja van. | 2024.03.29

Új onkológiai központ épül Salgótarjánban

2019-04-26 15:58:00

Új onkológiai központ épül Salgótarjánban, a Szent Lázár Megyei Kórházban; a beruházás 13 milliárd 380 millió forintból valósul meg 2020 végére, a Modern városok program keretében. 

    Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára a pénteki alapkőletételi ünnepségen azt mondta, a magyarországi egészségügyi rendszer fejlesztése kiemelten foglalkozik az onkológiai ellátással.
    Rendkívül fontos, hogy olyan ellátó rendszer jöjjön létre, amely az ország minden részében, mindenki számára a lehető legmagasabb színvonalon biztosítani tudja az onkológiai ellátást - mondta, hozzátéve, a salgótarjáni beruházás méltó állomása ennek az útnak.
    A kórház területén épülő új onkológiai tömb háromszintes, 3300 négyzetméteres lesz. A fejlesztés része az új sugárterápiás és a szakellátáshoz előírt eszközök, berendezések beszerzése, valamint száznégy férőhelyes parkoló megépítése.
    Horváth Ildikó szimbolikusnak nevezte, hogy egy Szent Lázárról elnevezett intézményben történik a fejlesztés. Lázár volt, aki a szentírás szerint feltámasztotta Krisztust, így neve a reménnyel, a bizalommal függ össze - emlékeztetett -, és Szent Lázár lovagjai ápolták a Szentföldön a kitaszított embereket, amikor ezt mások nem vállalták.
    Az államtitkár az ünnepségen ismertette: az országos centrumok létrehozása a Nemzeti rákellenes program meghatározó része. Ennek keretében számos olyan intézkedés van, amely a korszerű diagnosztikára, a daganatsebészet korszerűsítésére, a sugárterápiás eszközpark modernizálására, a daganatos betegek célzott kezelésére, a gyógyszeres kezelés feltételeinek biztosítására, valamint az informatikai és adatszolgáltatási rendszerek fejlesztésére, a betegek rehabilitációjára, a hospice-hálózat kiépítésére tesz erőfeszítéseket - sorolta.
    A programcsomag fő célja, hogy 2030-ra legalább tíz százalékkal csökkenjen Magyarországon a daganatos halálozások száma - hangsúlyozta Horváth Ildikó.
    Bercsényi Lajos, a Szent Lázár-kórház főigazgatója a 130 éves intézmény történetében korszakosnak nevezte a pénteki napot, az onkológiai központ alapkövének letételét. Megyehatárokat meghaladóan, régiós szinten tudják biztosítani betegeiknek a legmodernebb diagnosztika után a legmagasabb szintű gyógyítást, és reményeik szerint országhatáron átnyúló ellátást is adhatnak - fogalmazott.
    Bercsényi Lajos Nógrád megye betegei és a Szent Lázár Megyei Kórház közel ezer dolgozója nevében köszönetet mondott a kormánynak, a szaktárcának, az Országos Onkológiai Intézet szakembereinek, hogy elkezdődhetett a beruházás. 
    A komplex fejlesztés keretében megújul és bővül a sürgősségi betegellátó osztály, valamint kiépül az alap-, szak- és kórházi ellátásokat digitálisan összekötő mintaprojekt is. 
    Az alapkövet a történelmi egyházak képviselőinek, köztük Beer Miklós váci megyéspüspöknek az áldásával helyezték el.